Від платників Івано-Франківщини надійшло майже 100 мільйонів гривень військового збору


За січень-серпень поточного року платники податків спрямували на підтримку армії 97,7 млн. гривень військового збору.

З них у серпні 2015 року до держбюджету надійшло 12,6 млн. гривень даного збору, що на 6,8 млн. грн. більше за аналогічний період минулого року. Про це повідомили в управлінні оподаткування доходів і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС в Івано-Франківській області.

Нагадаємо, згідно зі змінами до Податкового кодексу, справляння військового збору продовжено до набрання чинності рішення Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України. Одночасно розширено базу оподаткування військовим збором, відтепер оподаткуванню підлягають всі доходи визначені статтею 163 Податкового кодексу України. Зокрема, до таких доходів, крім зарплати та прирівняних до неї виплат, відносяться орендна плата, з чистого доходу ФОП, який перебуває на загальній системі оподаткування, купівля продаж рухомого і нерухомого майна, виплата дивідендів, переоформлення спадщини та інші доходи.

Ставка збору становить – 1,5% від об’єкта оподаткування.

Крім того, відповідно до Закону України від 18 червня 2015 року №548-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування військовим збором грошового забезпечення військовослужбовців та інших осіб, які беруть безпосередню участь в антитерористичній операції» з 10.09.2015 передбачено звільнення від оподаткування даним збором грошового забезпечення учасників АТО.

Особливості обліку осіб, щодо яких не застосовується стягнення військового збору з грошового забезпечення військовослужбовців та інших осіб, які беруть безпосередню участь в антитерористичній операції будуть здійснюватись у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.