Від початку року 24 прикарпатських посадовців різного рівня попались на хабарях


З початку року оперативники Управління захисту економіки (УЗЕ) в Івано-Франківській області склали та направили до суду на розгляд 48 адмінпротоколів пов’язаних з корупцією на чиновників різних рівнів.

Протидіючи корупційній злочинності, оперативники УЗЕ продовжують викривати посадовців у їх незаконній діяльності, яка підпадає під порушення норм та положень ЗУ "Про запобігання корупції".

Таким чином працівники УЗЕ уже задокументували корупцію у діях 24 посадовців серед яких 5 мерів міст, 1 голова районного суду, 1 керівник центру зайнятості, 14 депутатів сільських та селищних рад, на яких складено 48 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень. 
У протиправних діях посадовців незмінно лідирує вчинення дій та прийняття рішень в умовах конфлікту інтересів (ст. 172-7 КУпАП), під час виконання останніми своїх обов’язків (37 таких адмінпротоколів).

Також мали місце незаконні діяння, пов’язані з несвоєчасним поданням декларації (ч. 1 ст. 172-6 КУпАП) – складено 4 протоколи та неповідомлення або не своєчасне повідомлення про суттєві зміни в майновому стані (ч. 2 ст. 172-6 КУпАП) – 7 протоколів.

Для прикладу на минулому тижні працівниками УЗЕ складено та скеровано до суду 2 протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією відносно одного із депутатів Івано-Франківської міської ради (від партії "УКРОП") за ч. 1 ст. 172-7 та ч. 2 ст. 172-7 КУпАП (Неповідомлення особою у встановлених законом випадках та порядку про наявність у неї реального конфлікту інтересів та відповідно вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів).

Встановлено, що вказаний депутат будучи засновником та керівником громадської організації під час засідання сесії міської ради на якій розглядалось питання щодо виділення цій організації бюджетних коштів в сумі 24 тис. грн. не оголосив про наявність у нього реального конфлікту інтересів, та прийняв рішення в умовах реального конфлікту інтересів, що виразилось в голосуванні за позитивне прийняття рішення в інтересах згаданої громадської організації.

Протидія корупції є одним із основних завдань підрозділів захисту економіки Національної поліції України, а тому ця робота проводиться постійно та планомірно, на усіх порушників складаються проколи не залежно від їх посад, політичних переконань чи партійної приналежності, оскільки перед законом усі рівні і мери міст, і звичайні державні службовці.

З метою боротьби з корупційними проявами, УЗЕ звертається з закликом до громадян, яким відома будь-яка інформація з приводу порушень ЗУ "Про запобігання корупції", повідомляти до УЗЕ в Івано-Франківській області області за номером (067) 342-72-45 та на електронну адресу if@ekon.np.gov.ua.