Відбулося перше засідання Громадської ради при Головному управлінні ДФС в Івано-Франківській області


Відбулося перше засідання Громадської ради при Головному управлінні ДФС в Івано-Франківській області.

До новоствореного дорадчого органу увійшли 42 представники інститутів громадянського суспільства та утворено чотири робочі комісії: з питань діяльності територіальних органів податкової служби, щодо діяльності митної служби, підготовки пропозицій щодо вдосконалення податкового та митного законодавства та з питань запобігання та протидії корупції та контрабанді.

Як зазначила начальник Головного управління ДФС в області Ірина Столярик, це найбільший склад громадської ради з початку заснування обласної установи. Зокрема, до Ради увійшли представники новостворених Народної ради Прикарпаття, Народної самооборони Івано-Франківської області, Західноукраїнського руху автомобілістів, Громадської ініціативи Галичини, Польсько-Українського Центру Економічного співробітництва. При цьому, продовжується співпраця з Спілкою бухгалтерів Прикарпаття, Асоціацією платників податків України, Українським союзом промисловців та підприємців в області, Центром європейської інтеграції, міською організацією роботодавців, Громадським центром “Ділові ініціативи” та ін.

«Після Революції Гідності громадськість та громадяни взяли активну участь у формуванні громадського суспільства в Україні. Діяльність громадських рад, зустрічі з бізнесом, «круглі столи» - стали частиною життя податкової, нормою відносин між бізнесом та контролюючим органом, - сказала Ірина Столярик. – Я рада з того, що нам вдалося забезпечити конструктивний діалог з громадськістю і вдячна за допомогу в процесі становлення нової фіскальної політики, кадрового оновлення податкових органів. Переконана, спільно ми зможемо досягти позитивних результатів в плані ефективного реформування фіскальної служби та діючого податкового законодавства».

Голова Громадської ради при Головному управлінні ДФС в області Ольга Брегін виступає за максимальну відкритість у роботі дорадчого органу та закликає громадськість до активної та конструктивної співпраці. Платники податків можуть звертатися зі своїми пропозиціями чи проблемними питаннями безпосередньо до керівника громадської ради чи до секретаріату. Відповідна контактна інформація розміщена на веб – порталі територіальних органів ДФС в Івано-Франківській області у розділі «Громадська рада».

Рішенням зборів затверджено положення та  регламент роботи Громадської ради при ГУ ДФС в Івано-Франківській області. Обговорено питання надання роз’яснень платникам податків з актуальних питань діючого законодавства та ряд пропозицій щодо змін діючого законодавства.

Зокрема, представники громадськості висловились за необхідність спрощення процедури отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами, зменшення навантаження на фонд оплати праці шляхом реформування єдиного соціального внеску, зменшення штрафних санкцій за порушення у сфері торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами тощо.

Окрему увагу учасники засідання приділили питанню щодо передбаченого розширення кола платників, які будуть зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій. Зокрема, це стосується платників єдиного податку третьої групи – з 1 липня 2015 року та другої групи – з 1 січня 2016 року. Представники громадськості висловились за доцільність відтермінування обов’язкового запровадження РРО та вжиття заходів щодо державної підтримки на придбання суб’єктами господарювання касової техніки, здешевлення вартості обслуговування.

Пропозиції громадськості щодо реформування діючого законодавства вирішено направити на розгляд відповідних робочих комісій, створених при громадській раді, та винести на наступне засідання дорадчого органу. Опрацьовані пропозиції будуть надані керівництву Державної фіскальної служби України.