Відновлену пам’ятку архітектури доповнили вечірньою ілюмінацією


Цього року в Івано-Франківську стартувала програма відновлення пам’яток архітектури, запроваджена міської радою.

Завдяки їй вже вдалось облаштувати оглядовий майданчик на Ратуші, фортечний провулок біля «Бастіону», повністю відновити фасад будинку на вул. Мазепи, 7-9. Як завершальний штрих реставрації останнього – історична будівля отримала особливу ілюмінацію, йдеться на офіційному сайті міста.

Це перший будинок у місті, для якого КП «Івано-Франківськміськсвітло» розробив персональний проект освітлення. Як розповів директор підприємства Віктор Синишин, австрійська будівля тепер устаткована 14-ма діодними прожекторами. Він наголосив, що вечірню ілюмінацію встановлювали таким чином, аби не лише підкреслити архітектурну красу та стилістику пам’ятки, але й не заважати освітленням мешканцям будинку.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків позитивно відзначив реставраційні роботи та освітлення фасаду.

«Муніципальну програму відновлення пам’яток архітектури продовжимо наступного року. Найближчим часом плануємо реставрувати сусідню будівлю на вул. Мазепи, 5 та колишній готель «Київ», що на вул. Незалежності, 1. Звісно, в усіх відновлених історичних спорудах також ініціюватиму освітлення фасадів. Пілотним проектом задоволений, адже за допомогою ілюмінації вдалось підкреслити основні архітектурні деталі. Тепер мешканці та гості Івано-Франківська зможуть милуватись австрійською будівлею з понад 100-річною історією», - зазначив він.

Руслан Марцінків додав, що перед реставрацією фасад очистили від надлишкової реклами, що не відповідала міському положенню про благоустрій. Таким чином, намагались відновлювати пам’ятку комплексно, зважаючи на сучасне призначення приміщень.

Також міський голова закликав іванофранківців, які мешкають в історичному середмісті, долучатись до відновлення будинків. Адже на умовах співфінансування власників та міської влади вдасться реконструювати більше будівель.