Відомий маркетолог Роман Гавриш про кризу, як українську перевагу


На минулих вихідних в Івано-Франківську пройшла четверта конференція у форматі TEDx. 13 спікерів ділились силою інтелекту та ідей, надихаючи франківців на нові звершення.

Напевне, найбільше схвальних відгуків серед учасників набрав надихаючий виступ керівного партнера стратегічної агенції цифрового маркетингу Aimbulance, лектора і ведучого навчальних програм з електронного маркетингу в KMBS Романа Гавриша. Маркетолог пояснив, чому бути в кризі - це не так вже й зле і чому Україна - країна чудес.

Кореспондент Бліц-Інфо  обрав кілька цитат, які варто взяти до уваги кожному.

"Криза – це не погано, це по-іншому. Тобто, сьогодні не так, як вчора. Ми маємо змінюватись під умови ринку. При чому, цей ринок подає нам сигнали, що пора щось міняти.

З 2008 року в Україні криза. І це дуже добре, бо насправді  зараз весь світ йде до кризи, а ми вже тут. Ми маємо чудові переваги, бо світ не вміє жити в кризі, а у нас це вже виходить. 

Нова економічна реальність - володіти чимось вже не круто. Раніше казали "Чого бідний? Бо дурний. Чого дурний? Бо бідний!". Тепер це вже не актуально. Володіти чимось - більше ризикувати. Тому бідний - вже не дурний!

Бідний має найбільше можливостей вивчити нову природу економічних процесів. Він змушений це робити.

Немає значення - чи є у вас доступ до нових знань, чи немає. Важливо, чи є у вас бажання, бо інтернет дає доступ всім. 

Якщо ви зрозуміли, чим саме хочете займатися, не важливо, який багаж знань у вас є. За три місяці можна навчитися всьому, крім, напевне, хірургії мозку. Головне — бажання.

Світлина від TEDxIvanoFrankivsk.

Замальовка з виступу Романа Гавриша від учасниці TEDxIvanoFrankivsk Maria Shrutkina, які вона створювала під час конференції.

Вести бізнес в Америці чи в Україні - це те ж, що йти ескалатором. Тільки в Америці він рухається на вас, а в Україні - навпаки, на верх. Тому що в Україні зараз унікальні обставини. Ми можемо робити будь-що і стати в цьому кращі. Всі світові бізнес-гуру пишуть про те, як виживати. А ми як ніхто пристосовані до виживання, бо в нас така економічна ситуація. Поки інші думають як, ми вже це вміємо. 

Коли ми говоримо, що ми бідні, то маємо думати не про гроші як такі. Бо гроші – це лише ресурс обміну однієї категорії з іншою. Якщо порівнювати зарплати з Європою чи Америкою, то варто міряти й витрати. До прикладу, органічна продукція в Америці у рази дорожча, аніж в Україні. Треба порівнювати не чисті гроші, а можливості, які дають ці гроші. В Україні невеликі гроші дають значно більше можливостей. До прикладу, коли я був у Сан-Франциско на конференції для Google, то поміряв швидкість їхнього 4G. Виявилось, що вона така ж як у нашого 3G, тільки коштує у  8 разів дорожче. 

Скоро роботи будуть робити просту роботу за нас. І не треба думати, що це дуже далеке майбутнє і України не стосується. До прикладу, інтернет-банкінг у найближчому майбутньому залишить без роботи близько трьох тисяч співробітників банків. 

В Україні дуже легко навчитись працювати в новій креативній економіці, бо в нас проблем дуже багато. 

Не треба вирішувати задачі, комп'ютер вже давно робить це за вас.  Треба придумувати те, чого не було раніше. Треба адаптуватись. І це ми можемо робити, тому що маємо найбільше проблем.

"В мене є мрія, щоб в найближчі кілька років Україна стала лідером креативного і стратегічного продукту. Що на для цього треба зробити? Перш за все, не скиглити. Все в нас добре.

Кожна проблема дає нову можливість. Просто питання, з якого боку на неї дивитись. Чим більша проблема - тим більший потенціал. 

Потрібно підтримувати одне одного та нові починання. А не казати, як він робить неправильно. І пам'ятати, що ми класні".