Відремонтовану за 16 мільйонів дамбу в Коломиї змиває дощами


Першого сезону дощів не витримала реконструйована дамба на Коломийщині. Торік на її ремонт витратили 16 мільйонів гривень.

За проектом мали відновити понад 600 метрів дамби. Задля економії вирішили половину старих плит залишити, новими замінити лише геть зруйновані, частина вже зсунулася в річку. Щілини залили бетоном, який кришиться на очах.

Щоправда заліпили менше третини щілин. Решта плит стрімка вода знову підмиває і земля далі просідає. Тоді як основа під плити має бути бетонною, а дно річки устелене спеціальною захисною сіткою, йдеться у сюжеті Факти.ICTV.

За планами тут мав бути міський пляж. Нова велосипедна доріжка також у суцільних тріщинах.

Віктор живе за 800 м від Прута. Нарікає, через спотворене технікою русло страждають довколишні жителі. Води в криницях не вистачає, а порятунку від повеней жодного. Бо замість того, щоб укріпити берег, стрімку течію направили просто під оновлену дамбу.

Замовник реконструкції – коломийське управління комунального майна. Гроші з державного бюджету надійшли торік у листопаді. Наприкінці грудня підряднику перерахували всю суму, а це понад 16 млн грн. За документами тоді ж і здали об’єкт в експлуатацію, хоча насправді роботи почали тільки навесні. За фактом незаконного перерахування державних грошей правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

У міській раді щасливі, що гроші вберегли. Запевняють, усе начебто згідно з проектом. Та все ж запросять для перевірки незалежного технічного експерта.

Скільки ще робитимуть дамбу – невідомо. За гарантійним зобов’язанням підрядник має обслуговувати споруду п’ять років. І ніхто знає що з нею буде далі. Тим часом слідчі з’ясовують, куди витратили державні мільйони та хто прийняв в експлуатацію дамбу.