Відсьогодні держава більше не регулює ціни на продукти


Сьогодні, 1 липня, набула чинності постанова Кабінету міністрів про скасування державного регулювання цін на продукти харчування.

Про це йдеться в постанові уряду № 394 від 7 червня 2017 року, опублікованій на офіційному порталі КМУ, повідомляє Громадське радіо.

«Уряд скасував державне цінове регулювання на ряд товарів і послуг. Зокрема, визнано такими, що втратили чинність, відповідні акти Кабінету міністрів України та внесено зміни до ряду постанов», — сказано у повідомленні.

Головна мета цих змін — зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції та дебюрократизація (дерегуляція) у сфері ціноутворення.  

Таке рішення спростить процедуру зміни цін в залежності від цінових коливань ринку, що дозволить виробникам швидше реагувати на зміни кон’юнктури.

Йдеться про 15 груп товарів, для яких скасовується норма про можливість встановлення торгової надбавки не вище 15%. Це, зокрема, борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичина, свинина і м’ясо птиці, варені ковбасні вироби, молоко, сир, сметана, масло вершкове, соняшникова олія, курячі яйця.