Віктор Янукович попросив розібратися із Прикарпатським СБУ


Народний депутат Віктор Янукович давав запит на СБУ стосовно кримінальної справи номер 1375, на підставці якої була побудована афера з метою затримання фури камчатської ікри.

Голова СБУ Олександр Якименко у своїй відповіді Вікторові Януковичу визнав, що стосовно ПВКП "Камчадал Плюс" та ТОВ "Орландо" ніколи не порушували ніяких справ. А під номером 1375 є справа якогось Дар'ялова, який 2008 року ввозив контрабандні годинники через Бориспільську митницю, та й вона закрита у 22 січня 2009 року за відсутністю складу злочину. Це означає, що всі "докази" від СБУ сфальсифіковані,  - каже Сергій Момот, адвокат компанії.

2 жовтня Київський апеляційний адміністративний суд розглядав справу компанії. У листопаді 2011 року на Івано-Франківській митниці відмовили у розмитненні вантажівки, яка везла 8 т лососевої ікри з Камчатки. Як пише "Газета по-українськи", два роки машина з ікрою стоїть безвиїзно.

Справу розглядають троє суддів. Після заяви адвоката про додатковий доказ - відповідь голови СБУ про відсутність кримінальної справи - головуюча Ірина Саприкіна хоче відмовити, мовляв, це не стосується суті. Позивач не витримує:

- Ви хоч прочитайте відповідь начальника СБУ Януковичу! - з місця підхоплюється Костянтин Комісаров, представник підприємства "Камчадал Плюс". Суддя наказує йому вийти із зали. Однак відповідь голови СБУ Якименка все ж зачитують.

- Тут треба добре подумати, - дивиться на лист і закриває засідання головуюча. Наступний розгляд призначає на 16 жовтня.

- Це ще не перемога, але, думаю, нас перестануть звинувачувати у тому, в чому ми не винні - у постачанні недоброякісної ікри з Росії, -  говорить Комісаров та виходить із приміщення.

Товариство "Камчадал Плюс" - офіційний дистриб'ютор російського підприємства "Орландо", яке виготовляє червону ікру на Камчатці та постачає ії до України. Тут її закуповують санаторії, їдальня Верховної Ради, Національного банку і Міністерства закордонних справ.

У листопаді 2011 року чергова вантажівка з товаром заїхала на розмитнення до Івано-Франківської митниці. На терміналі її не розмитнили, а показали документ про кримінальну справу №1375.

- За два роки ми так і не отримали ні обвинувального документа у цій справі, ані постанови санлікаря, що наша ікра бракована та її треба знищити або повернути виробнику, - додає Костянтин Комісаров. - Але її не розмитнюють. Другий рік у фурі фактично живе наш водій Віктор Логінов. Не може залишити машину з товаром, хоча той уже прострочений, - стежить за рефрижератором, бо він постійно працює, щоб вантаж не засмердів.

Вантажівкою з ікрою зацікавилось посольство Росії в Україні. Направило листа до Міністерства закордонних справ України із запитом, чому вантажівку досі не розмитнили. Відповіді немає.

- Ми звернулися до народного депутата Віктора Януковича, - продовжує Комісаров. - Він дав депутатський запит про наявність у СБУ справи 1375. З'ясувалося, що на нас нема ніяких справ.

- Есбеушники попросили митницю затримати нашу вантажівку і при цьому надали липові документи, - говорить адвокат. - Виявляється, ту справу номер 1375 відкрили стосовно зовсім іншої людини і закрили 2009 року. Думаю, фальсифікацію замовили наші конкуренти.

Офіційною причиною затримки правоохоронці називають невідповідність товару державному стандарту якості 1972 року, який забороняє вміст у продукті бензоату натрію. Однак ікру виготовляли за Міждержавним стандартом країн СНД 2004 року, який цей новий консервант (Е211) дозволяє.

- При постачанні імпортної продукції митники мають керуватися стандартами безпеки, а не ГОСТами. У нашому випадку вони порушили ряд українських та міжнародних норм. Санітарний лікар не склав на кордоні протокол про виявлені порушення, ікру для аналізу відібрали у ланках тої сфальшованої справи номер 1375 працівники СБУ і митниці без санітарних лікарів, постанови санлікаря про забракування також немає, - розповідає Костянтин Комісаров. - Буквально кілька днів тому ми ввезли і без проблем розмитнили у Борисполі партію лососевої ікри від "Орландо", виробленої за ГОСТ №18173 2004 року. Ніхто на ГОСТ 1972-го не посилався, без проблем пройшли ветеринарний і санітарно-епідеміологічний контроль. Наш продукт визнали безпечним і першосортним. А та вантажівка в Івано-Франківську з такою самою ікрою - досі стоїть.

Компанія "Камчадал Плюс" подала позов до Івано-Франківської митниці й санепідемстанції. Вимагають відшкодувати 4 млн грн збитків. Із них 1,4 млн - судові витрати, 2,6 млн - утримання вантажу.