Військове законодавство. Що потрібно знати мобілізованим та призовникам


Не знання певних законів та юридичних норм призводить не лише до відповідальності. Така юридична безграмотність позбавляє багатьох привілеїв і ускладнює життя. От наприклад, незнання певних норм і правил призводить до непорозумінь з військовими комісаріатами. Хоча… все можна попередити, якщо знати сучасні норми законодавства.

 Впродовж останнього року відбулись значні зміни у проходженні військової служби  в Збройних Силах України та інших військових формуваннях. До війська приймаються військовозобов’язані та повнолітні громадяни віком з 18-ти до 60-років.

 І дуже мало наших громадян знають про вигоди підписання короткострокового контракту або ж призову на військову службу за мобілізацією. Такі види служби особливо вигідні працюючим громадянам, адже за ними зберігається місце роботи та середня заробітна плата. Що стосується офіційно працюючих пенсіонерів то тут ще більша перевага у фінансовому аспекті, оскільки окрім місця праці та заробітної плати за ними зберігається ще й пенсійне забезпечення.  На сьогодні  грошове забезпечення військовослужбовців солдатського складу розпочинається від 2 500 грн, офіцерського – від 4 000 грн. Окрім цього вони забезпечуються військовою формою одягу та необхідною технікою, матеріалами для проходження військової служби. Людина, яка укладає короткостроковий контракт на проходження військової служби самостійно обирає військову частину та підрозділ де проходитиме службу. Громадяни, які на даний момент проходять службу за мобілізацією також мають право підписати короткостроковий контракт у військовий частині, де проходять службу. Для цієї категорії передбачене одноразове грошове заохочення у вигляді 8 мінімальних заробітних плат для солдатів, 9 – для сержантів та 10 – для офіцерів. Короткостроковий контракт діє до закінчення дії особливого періоду або ж до оголошення Указу Президента України «Про демобілізації».

Довідково: з 24 липня розпочався набір до навчального центру у с. Старичі на посади курсант, де новоспечені контрактники зможуть здобути нову військову-облікову спеціальність або ж покращити навички попередньої. Усім бажаючим слід звертатися до районного військового комісаріату за місцем прописки або проживання.

Згідно із законодавством, під мобілізацію можуть потрапити військовозобов'язані чоловіки віком від 25 до 60 років та жінки віком від 25 до 50 років. Однак, у Генштабі говорять про призов від 20 років. При цьому жінок будуть мобілізувати лише за потреби за кваліфікаційним рівнем. 

У Генштабі ЗСУ також зазначили, що під час наступної черги будуть мобілізовані практично такі ж категорії, як і минулого року: громадяни, які за станом здоров'я придатні до несення військової служби та мають військову підготовку, тобто спеціальність.

Армія потребує фахівців механізованих військ – танкістів, артилеристів; фахівців протиповітряної оборони, зв'язку, ремонтників, спеціалістів радіоелектронної боротьби та техніків різних напрямків.

Чиновники запевняють, що не залишать солдатів четвертої хвилі голими й босими. Зокрема, дякуючи гуманітарній допомозі з Канади, вже є майже все необхідне із одягу: куртки, берці й утеплені штани нового зразку. Також проводяться заходи щодо накопичення необхідних запасів та оснащення.

Згідно з постановою Кабінету міністрів, військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь в АТО і військових конфліктах, передбачена виплата в двократному розмірі грошового забезпечення, у трикратному розмірі - грошове забезпечення військовим, які беруть безпосередню участь у бойових діях з моменту оголошення воєнного часу. 

Також в Міноборони інформують, що за кожну добу безпосередньої участі військовослужбовця в бойових діях він буде отримувати тисячу гривень. Крім того, відповідною постановою Кабміну для бійців АТО ввели додаткові винагороди. 

Так, за знищення автомобіля винагорода складає 10 мінімальних заробітних плат (12 тис. грн.); танка – 40 мінімальних заробітних плат (48 тис. грн); реактивної системи залпового вогню – 50 мінімальних заробітних плат (60 тис. грн); бойового літака - 100 мінімальних заробітних плат (121 тис. грн).

ПЕРЕТИН КОРДОНУ

У Генштабі заявили, що військовозобов'язані мають мати довідку з військкомату не лише для виїзду за кордон, а й для виїзду за межі адміністративних районів. За словами Володимира Талалая, чинним законодавством в умовах, коли в державі оголошена мобілізація, військовозобов'язані не мають права залишати місце проживання без дозволу відповідного районного військового комісара. 

"Військовозобов'язаний, який в умовах, коли в державі проводиться мобілізація, має намір покинути місце проживання і виїхати за межі адміністративного району, він повинен про це повідомити районного військового комісара і отримати дозвіл... Це не обов'язково виїзд за межі державного кордону. Навіть переміщуючись територією держави", - заявив Талалай.

Довідку з військкомату потрібно мати і при тимчасовому переміщенні за межі адмінрайонів. Проте таку довідку не потрібно отримувати, якщо військовозобов'язаний виїжджає за межі свого адмінрайону "на день-два". Мінімальні терміни для виїзду поки остаточно не визначені й будуть врегульовані найближчим часом на виконання указу президента України № 40/2015.

УХИЛЕННЯ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ

Захист Батьківщини від агресора є конституційним обов'язком українців (стаття 65 Конституції України). Однак не всі військовозобов'язані мають бажання служити, тим паче відправлятися у зону АТО. Наслідки за ухилення від служби прописані у кількох статтях Адміністративного та Кримінального кодексів України, отже порушник може як відбутися штрафом, так і сісти за ґрати.


 

КОДЕКС ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ 
ПРАВОПОРУШЕННЯ УКРАЇНИ

Стаття 210. Порушення військовозобов'язаними чи призовниками законодавства про загальний військовий обов'язок і військову службу:

- За неявку до військкомату без поважних причин або несвоєчасне подання відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, а також порушення порядку проходження навчальних зборів (занять) тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 85-119 грн. За повторне порушення протягом року можуть стягнути від 170 до 255 грн.

Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію:

- Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі 170-510 грн, а на посадових осіб - 510-1700 грн. Повторне таке порушення протягом року збільшує штраф до 510-1700 грн для громадян та 1700-5100 грн для посадовців. Також передбачено штрафи у розмірі 17-51 грн за умисне зіпсуття або втрату військових документів і до 17 грн за неявку у військкомат для приписки до призовної дільниці.


 

КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС 
УКРАЇНИ

Стаття 335. Ухилення від призову на строкову службу

- карається обмеженням волі на строк до 3 років.

Стаття 336. Ухилення від призову за мобілізацією

- карається позбавленням волі на строк від 2 до 5 років.

ЯК РОСІЯ ХОЧЕ ЗІРВАТИ МОБІЛІЗАЦІЮ

Призов українських військових в армію виявився настільки явною загрозою для агресивної Росії, що в бій проти мобілізації кинули головне розвідувальне управління при Генштабі РФ. Українців все активніше закликають опустити руки й відкосити від армії. 

У соцмережах ширяться десятки антивоєнних відео, а тих, хто їх розповсюджує - сотні. Творці ботів не надто переймаються навіть елементарними правилами української мови: у більшості на сторінках антивоєнна риторика співіснує з паплюженням Майдану, "хунти" та українських генералів і з "офіційними" новинами терористичних республік.

Це називається інформаційно-психологічною операцією, скорочено - ІПСО. Джерела твердять, що над зривом мобілізації в Україні працюють дві групи ІПСО головного розвідувального управління при Генштабі Росії.

Спеціалісти твердять, що операція зі зриву мобілізації буде поділятися на декілька етапів. Зараз - перший, активних користувачів інтернету переконують, що існує логічний зв'язок між поганим командуванням, діями олігархів та проблемами на фронті. Читач повинен дійти висновку, що не хоче захищати таку Батьківщину, і перейти до активної протидії мобілізації.

Наступним етапом кампанії зі зриву мобілізації можуть стати організовані виступи так званих солдатських матерів і тиражовані п'ятою колоною проросійських ЗМІ повідомлення про похорон бійців та знущання над ними в полоні.

ЩО ЩЕ ПОТРІБНО ЗНАТИ

Через ажіотаж навколо питання мобілізації, прес-служба Генштабу створила в соцмережі spring.me спеціальну сторінку, де оперативно відповідає на всі питання українців стосовно призову. Також там можна вирішити нестандартну ситуацію чи просто перестрахуватися. Сторінка була створена через посилену інформаційну атаку з боку Росії, яка усіляку намагається зірвати мобілізацію в Україну.