Військові з Прикарпаття: По «Фєдоту» із ДНР не можна судити про цілий край


Калушанину Назару Олійнику — 23 роки, а його брату Йосипу — 19. Брати захищають Україну з минулого року. Назар пройшов Іловайський котел і був поранений, однак, повернувся на війну. Торік Петро Порошенко нагородив Назара Олійника медаллю «Захисник Вітчизни». Військові із Калуша упевнені: Федір Галецький із Калуша, який воює за ДНР — виняток із загальної картини. По ньому не можна судити про увесь край.

У калушанина Йосипа Олійника на війні — обоє синів: 23-річний Назар і 19-річний — Йосип-молодший, пишуть Вікна

Батько Йосип Олійник до редакції «Вікон» прийшов на прохання синів, які у складі батальйону «Івано-Франківськ» нині стоять на блокпостах у Маріуполі. 

За словами Йосипа Олійника, військові дізналися про бійця ДНР із Калуша Федора Галецького. І дуже обурилися. Адже, факт не тільки працює на руку російській пропагандистській машині, але й одним махом перекреслює внесок калушан в оборону рідної землі.

— У Маріуполі, де зараз несуть службу сини, їх часто питають про Федора Галецького із Калуша. Вчинок Федора — це виняток із загальної картини. Нині на Сході України воюють кілька сотень чоловіків з міста і району. І жоден із них не зганьбив ні себе, ні — своїх земляків. По одній людині не можна судити про увесь край, — каже Йосип Олійник.

Чоловік синами переживає, адже, обоє вирішили піти на війну. Спочатку — Назар. Хлопець був учасником подій на Майдані, й у числі перших добровольців з’явився у військкомат, щоб зі зброєю у руках боронити кордони України.

Військову підготовку Назар Олійник пройшов на військовій кафедрі й отримав звання офіцеру запасу. І — мав потрапити до Новгород-Волинської військової частини, куди якраз набирали офіцерів. Однак, отримав пропозицію поповнити лави батальйону «Івано-Франківськ». Тож, пройшов перепідготовку й у липні минулого року поїхав на війну.

Спочатку Назар Олійник з бойовими побратимами стояли на блокпосту у Старобишевому і Комсомольську, а потім його та зо два десятки бійців батальйону перекинули під Іловайськ.

— Вони виходили із Іловайського котла під шквальним обстрілом, — розповідає батько. — Їхали колоною, і у їхню машину влучив снаряд. Назара викинуло із машини. Поранений він вибирався із котла. Як повз, стискав у руках образок. Так той образок і приніс додому — увесь пожмаканий. Запах від нього — навіть не поту, а емоцій: там вмістився увесь страх, біль, усе пережите сином. Назар просив мене викинути, адже, сильно пожмаканий. Але викинути цей образок я не можу.

Після Іловайського котла батьки собі місця не знаходили п’ять діб, бо телефон сина — мовчав. Через п’ять днів Назар зателефонував та повідомив, що перебуває у лікарні Дніпропетровська.

У жовтні минулого року в Івано-Франківську 23-річного калушанина Назара Олійника указом Президента України було нагороджено медаллю «Захиснику Вітчизни» – за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

— Коли син приїхав додому, просив його, щоб на війну більше не повертався, — розповідає Йосип Олійник. — У нього — осколкове поранення ноги. То ж міг залишитися вдома. Але син мені відповів, що їздитиме на Схід допоки Україна його там потребуватиме.
  
Торік на війну зібрався й менший син — Йосип. Хлопець закінчив Коропецький військовий ліцей, й у липні минулого року записався у лави батальйону «Івано-Франківськ». Пройшов перепідготовку і — у листопаді минулого року пішов воювати на Схід.

— Старший син на війні уже більше 200 днів, менший — більше, ніж 100 днів. Йосипу ще не виповнилося й 19-ти, коли він пішов воювати. Їм дуже прикро, що вихідці із Калуша поповнюють лави ДНР, — акцентує Йосип Олійник. 

До теми: Родичі калушанина-сепаратиста вражені його висловлюваннями про Яроша