Влад Троїцький: Франківську бракує культури поведінки


Творець театру "Дах" і режисер Владислав Троїцький часто їздить у Європу, де працює над різними проектами. В Україні на його плечах лежить організація міждисциплінарного фестивалю ГогольFest, який щороку збирає десятки тисяч людей.

Напередодні ювілейного ГогольFest Троїцький розповів УП. Культура про особливості цьогорічної програми фесту, але цим не обмежився.

Згадав він і про актуальні виклики для культури в Україні, вплив фестивалю Порто Франко на Івано-Франківськ і свої нові проекти.

Режисер вважає, що в Україні культура не є системотворчою.

"Хоча навіть досвід Порто Франко показує, як фестиваль здатен перетворити місто. Так само як, скажімо, Альфа Джаз змінює Львів, Одеський кінофестиваль – Одесу.

Та й ГогольFest. Але в мегаполісі, в Києві, складніше відчувати цей вплив, а ось для обласних центрів культура справді може бути системотворчою. Це формує планку: чим може бути конкретне місто, як може жити драмтеатр, філармонія, художній музей.

Один з моїх героїв – Рома Григорів. Це водночас, не побоюся цього слова, геніальний композитор і крутий організатор [фестивалю Порто Франко. – УП.Культура]. Він пристрасний. Але його треба берегти від перевтоми, бо йому реально важко.Франківськ асоціюється в мене із станіславським феноменом: Андрухович, Прохасько, Іздрик. А ще – це Мирослав Лаюк і [гурт] "Перекалаба".

Фестиваль – це непроста річ, з купою логістичних завдань. Івано-Франківськ має ним пишатися.

Фестиваль як мінімум викликає дискусію. Справжньою подією стало відкриття Палацу Потоцьких – з'явилася точка на культурній карті міста і вона сучасна. А сучасне мистецтво повинно виводити тебе із зони комфорту.

Щоправда, Франківську ще не вистачає певної культури поведінки.  

Під час Порто Франко я побував на чудовій виставі "Майстер Голоду" литовського режисера Еймунтаса Некрошюса, але помітив дуже неприємні речі у поведінці публіки: люди дозволяють собі не виключати телефони.

Якби ж один дзвінок, а не десять. Це ж просто треш. У Києві з дзвінками вже якось краще", - зауважив Троїцький під час інтерв'ю на УП. Культура.