Влада, гроші і відповідальність


У неділю в селищі Обертині Тлумацького району з ініціативи новообраного депутата Івано-Франківської обласної ради Богдана Станіславського та селищного голови Обертина Віктора Хамута відбулася інформаційна зустріч, присвячена практичним аспектам децентралізації та формування спроможних громад.

У заході взяли участь експерт з комунікаційної роботи центрального Офісу реформ Надія Петруняк (м. Київ), експерти обласного Офісу реформ, заступник директора департаменту фінансів облдержадміністрації Ганна Качур, доктор історичних наук, професор, директор Інституту туризму ПНУ ім. В. Стефаника Володимир Великочий, чільники тих населених пунктів, які відповідно до перспективного плану формування територій громад області, затвердженого КМУ, входять до складу потенційної Обертинської ОТГ та ін., пише Галичина

Надія Петруняк у виступі наголосила,що одним із перших кроків реформи місцевого самоврядування є добровільне об’єднання громад. Експерт підкреслила, що децентралізація — це передача від держави основної частини повноважень на рівень самих громад, ресурсу для їх здійснення, а також це велика відповідальність.

Своєю чергою, директор обласного Офісу реформ Руслан Панасюк пояснив присутнім, які переваги отримають територіальні громади в результаті об’єднання, як буде забезпечено фінансову самостійність новоутвореної територіальної громади тощо. Він звернув увагу на те, що нині поняття «децентралізація влади» трактують по-різному. Проте в жодному разі децентралізацію не можна ототожнювати з федералізацією. Не зважаючи на те, що децентралізація передбачає передачу повноважень і фінансів на місця, все ж держава залишає за собою наглядово-контрольну функцію. Руслан Панасюк поінформував учасників заходу, що відповідно до перспективного плану на базі Тлумацького району буде утворено три об’єднані територіальні громади, або, образно кажучи, три міні-райони. У результаті розукрупнення району адміністративні послуги буде наближено до людей. 

За словами Руслана Панасюка, у результаті об’єднання громада отримає низку фінансових бонусів, зокрема 60% податку на доходи фізичних осіб, 25% екологічного податку, 5% акцизного податку з реалізації підакцизних товарів, 100% єдиного податку, 100% податку на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності, 100% податку на майно (нерухомість, землю, транспорт). Крім цього, низка місцевих зборів і платежів не будуть іти в центральний бюджет, а залишатимуться на місцях. Руслан Панасюк розповів, що експерти провели аналіз щодо зростання доходів у форматі ОТГ,  а це в середньому від — 2,5 до 5 разів. Також він зазначив, що ОТГ може виступати суб’єктом безпосереднього контакту з міжнародними донорами, а це дає можливість отримати додатковий фінансовий ресурс. Крім цього, законодавець фінансово стимулює об’єднані громади, оскільки завдяки написанню проектів можна отримати належну підтримку для доброго врядування.

Під час зустрічі сільські голови ставили чимало запитань експертам, які переважно стосувалися практичного втілення в життя реформи, фінансових вигод, які матимуть громади в результаті об’єднання тощо. Відповідаючи на запитання, експерт обласного Офісу реформ Ярослав Арабчук заспокоїв тих, хто побоюється, що в окремих селах буде ліквідовано школи і ФАПи, запевнивши, що такого не станеться. Щодо освітніх і медичних закладів на селі, то отримавши субвенцію, територіальна громада самостійно ухвалюватиме рішення.

Сільські голови, які взяли участь у зустрічі, вважають, що для сіл Тлумаччини, зокрема для населених пунктів, які відповідно до перспективного плану належать до потенційної Обертинської ОТГ, об’єднання потрібне для того, щоб наблизити владу та адміністративні послуги до людей, а також досягти фінансової самостійності. 

Підбиваючи підсумки дискусії, її учасники були одностайними в тому, що тільки через ефективне місцеве самоврядування можна змінити нашу країну, а також, що в результаті об’єднання громади отримають не лише владу і гроші, а й величезну відповідальність.