Влада Калущини обурилася тим, що Калушу дадуть додаткову дотацію


Нині, після засідання колегії Калуської РДА, проведено нараду із керівниками навчальних закладів міста Калуша і Калуського району під головуванням заступника голови ОДА Романа Іваницького. На нараду прибули також директор департаменту фінансів ОДА Галина Карп і заступник начальника управління освіти та науки ОДА Іван Будзак.

Роман Іваницький відзначив, що на нараді вирішили обговорити проблемні питання розвитку освіти, а також акцентувати увагу на тому, що потрібно ощадливо витрачати кошти та як формувати бюджет на наступний рік, - повідомили “Вікнам” у прес-службі Калуської РДА, повідомляють "Вікна.

За його словами, сьогодні в Україні стоїть акцент на раціональному використанні коштів, тому обласна влада проводить відповідну роботу.

Директор департаменту фінансів ОДА Галина Карп розповіла про фінансову ситуацію, яка склалася в Калуші. За її словами, Калуська міська рада спрямувала на заробітну плату 64% усіх видатків, тоді як у Франківську – 75%. Однак Калуський район у порівнянні з іванофранківською мерією поступив ще ефективніше – аж 84,2%. Галина Карп наголосила: «Навіть якби Калуш зробив так, як Івано-Франківськ, то такої ситуації, яка склалася у місті на сьогоднішній день, не виникло б». Врешті-решт, головний фінансист повідомила: гроші будуть для Калуша у вигляді дотацій.

Правда, така новина обурила не лише голову РДА Василя Петріва, який персонально стежив за тим, як витрачаються кошти в районі, та вживав заходи для їх економії, а й освітян району.

Василь Петрів наголосив: «Ми виконали заплановані департаментом фінансів ОДА заходи для економії бюджетних коштів. Не просто виконали, а й перевиконали на 20 тисяч гривень! І що з того? Того, хто виконав, похвалили. А хто не економить, тому додають. Тому нема логіки, щоб продовжувати таку роботу з економії коштів, поки в ОДА не буде розроблено чітку систему розподілу дотації».

Після виступу Василя Петріва виступили заступник голови районної ради Михайло Срібняк, начальник відділу освіти РДА Наталія Савчук,  директор Тужилівського НВК Іван Живачівський, директор Бережницької ЗОШ І-ІІ ст. Галина Томащук. У всіх позиція з даного питання одна: не можна жити в нерівних умовах! Якщо район зекономив, то йому ж і настільки додати, а не навпаки!

Директор Новицького НВК Богдан Дадяк дійшов висновку: «Якщо ми цього року, наприклад, зекономили на 10% своїх видатків, то наступного року нам їх не дадуть – тільки по факту. Якщо наступного року знову нас змусять зекономити ще на 10%, то не далеко той час, коли ми вже й нічого не отримаємо. Тож потрібна зрозуміла для всіх формула мотивації: якщо ти зекономив, то повинен знати, чим обернеться тобі завтра ця економія».