Влада Калуша у безкоштовній відпустці: послідовна позиція чи порожній піар?


Як відомо, вчора був перший день тижневої безоплатної відпустки міського голови з усіма заступниками та кількох відділів виконкому Калуської міської ради. Офіційна причина — у Держказначействі «застрягло» платіжних доручень на 8,8 млн гривень.

«Вікна» запитали у калушан і не тільки: «Як Ви оцінюєте похід міської влади у  безоплатну відпустку? Наскільки це виправдано і чого більше — послідовної позиції чи порожнього піару?».


Микола ПОЛИЦЬКИЙ, підприємець, член виконавчого комітету Калуської міської ради:
— Вважаю, що у випадку із казначейством, коли не проводяться важливі для міста платежі, будь-які акції є дієвими і потрібними: якщо міська рада не може проплачувати кошти, то який зміст роботи такої влади? Через відсутність достатньої кількості інформації не можу достеменно говорити про дієвість вчинку міської влади та — спланованість. Проте, очевидно, що ця акція не спрямована на калушан, тому мешканців міста вона і не зачепить. 
З іншого боку, якщо вже вирішили вдатися до таких дій, то мали, насамперед, подбати про інформаційну підтримку. Це — першооснова, без якої вчинок посадовців можна оцінити так, ніби вони собі вирішили тиждень відпочити. Перед тим, як йти у безкоштовні відпустки, міська влада мала направити листа до Кабінету Міністрів України про те, що у разі, якщо ситуація із казначейством не зміниться, вона не бачить сенсу у роботі міської ради.


Леся МАРТИНЕНКО, підприємець:
— Це однозначно піар. Тому що вони просто пішли тихенько. А потім — прийдуть тихенько. Дорослі люди, коли щось роблять, прораховують наслідки. У нас, як завжди, наслідки ніхто не прораховує. Інакше сказали б: коли ми підемо — станеться ось це й ось це. А так — пішли і про це розказали. У прес-релізі — пожалілися на Азарова, і сказали, що то їхня реакція. А що вони сподіваються цією реакцією добитися — ні слова. Тому що знають: доб’ються вони велику дулю або пшик. Зате6 буде імітація, що вони щось роблять. Вони і самі зізнавалися вже не раз, що вони свою діяльність імітують.

 

Михайло ФОРОВИЧ, депутат Калуської міської ради (Партія регіонів):
— Це — піар, який абсолютно не вплине на ситуацію. Я б на місці міської влади взагалі ніяких акцій би не проводив. Адже живемо в українській державі за українським законодавством. І робоча держказначейства ніяк не впливає на роботу органів місцевого самоврядування: платежі, які стосуються їхньої діяльності, не блокуються і нормально фінансуються. 
У даній ситуації міська рада уже зробила те, що від неї залежало: депутати прийняли відповідне звернення до Президента та Прем’єр-міністра України про ситуацію, яка склалася у місті через те, що не проводяться платежі. І ця ситуація впливає на можливість виконання місцевих програм. Окрім цього, міська влада мала б вирішувати проблему цивілізованим методом. адже така ситуація — не тільки у Калуші, але й загалом в Україні. Значить, треба шукати шляхів цивілізованого вирішення на рівні ОДА, вирішувати проблеми міста на рівні домовленостей.

 

Андрій ФІЛІППСЬКИЙ, головний редактор газети «Репортер»:
— Нормальний керівник перед відпусткою (будь-якою) робить усе необхідне, аби його відсутність жодним чином не пошкодила роботі підприємства. Заздалегідь попереджає партнерів, щось робить наперед, розподіляє обов’язки. Це якщо він нормальний і йому не все одно. Міська влада мала би бути саме таким керівником. Натомість, калушани навіть не в курсі. Висновок — з керівництвом щось таки не в порядку, наступного разу треба обирати інших, бо ці вже накерували.

 


Максим БАРНА, підприємець:
— Хотілось би думати, що це послідовна позиція, у чому я, на жаль, дуже сумніваюсь. Але якщо це і порожній піар, однаково місто від цього лиш виграє. Тому що зекономить гроші на відпустках міської влади, які, я підозрюю, не «дешеві». Загалом, я не проти, щоб міська влада ішла у оплачувану відпустку, але тоді, коли наше місто та вся країна буде жити на іншому рівні. І на це будуть кошти. А зараз, коли є купа сфер, де не завадили б гроші, то безоплатна відпустка, мабуть, — найкраще, що поки що можна зробити. Тому владу саме у цьому питанні треба підтримати. Не важливо, чим вони керуються: якщо це буде так — то це на краще.


Ігор ОЧКУР, помічник-консультант народного депутата:
— Все це було би смішно, якби не було так огидно. Який мотив такого кроку? Що казначейство не пропускає кошти? Але ж така ситуація по всій країні, в кожному місті і селі! У Івано-Франківську борди висять із закликами «Казначейство — віддай гроші!»  А мені щось таке пригадується, що, за словами Ігоря Насалика, бюджет Калуша ледь не найкращий в Україні — Івано-Франківськ і поруч не стоїть! Значить, їм ще важче, проте ж вони роботу не полишають.  Адже робота міської влади — не лише кошти ділити і «освоювати». Нехай уважно прочитають Закон України «Про місцеве самоврядування», там ще вагон повноважень і обов’язків є. Хіба хтось з калуських освітян залишив дітей у класі, чи може хтось з медиків не йшов на роботу, коли їм зарплату затримували? Калуські двірники щоранку підмітають вулиці, а з ними ще до кінця не розрахувалися за борги по зарплаті. А тут... Є ж законні вимоги громадян, є їх право звернутися до місцевої влади з нагальних питань, заяву подати, довідку взяти... Як може міська влада одноосібно взяти і «послати подалі» всіх калушан гуртом? Вони ж зарплату з рук калушан отримують!
Крім того, щось мені здається смішним, коли всі одночасно рядові працівники так прониклись гнівом до казначейства, що всі дружно і добровільно побігли у неоплачувані відпустки. Щось мені здається, що це фантазія однієї людини, яка продовжує мордуватися старими образами. І ще. Спочатку була інформація, що у відпустку йде лише мер із заступниками. Тепер же, кажуть, що пішов весь апарат. Логіка зрозуміла. Якби не було лише «верхівки» — напевно, ніхто би цього і не помітив.

 

Ігор ТКАЧ, інформаційний аналітик, спеціальний кореспондент «Вікон»:
— Думаю, що ідея міської влади піти в безоплатну відпустку з’явилася від того, що калуські чиновники замість активно працювати забагато дивляться телевізор. Вся справа в тому, що у світових новинах нещодавно однією із тем стало обговорення особливостей бюджетного процесу в США. Там федеральний бюджет не прийнято вчасно, тому державні службовці, що отримують платню із цього бюджету, згідно американських правил пішли у безоплатні відпустки. Згідно українських законів, у випадку, коли бюджет не приймається вчасно, видатки все одно проводяться – у пропорційному розрахунку із попереднім діючим бюджетом – це аварійне правило в нас є. Тому, мавпування чужої моделі чужого бюджетного процесу не можна виправдовувати. Навпаки – треба було йти на «безоплатну роботу», а не «безоплатну відпустку».
Якби сьогодні робота міської влади велася б на «волонтерських» засадах — то була б нормальна підстава піаритися, а так вийшло, що пукнули у борошно… В будь-яку акцію зайти легко — важко з неї достойно виходити. А якщо казначейство й надалі блокуватиме гроші? Що буде: повна анархія і безвладдя? Потрібно шукати конструктив, нормальний вихід. А за умов неможливості такого — зберегти своє «обличчя». Вийшло так, ніби міські чиновники поїхали «на підпеньки»… І що це дало громаді?

 

Іван ЛЯХОВИЧ, директор Калуської ЗОШ І ступеня №11, депутат Калуської міської ради (НРУ):
— Наскільки я знаю, рішення міської влади піти в неоплачувані відпустки мотивується тим, що органами Державної казачейської служби практично не проводяться платежі за послуги і товари, необхідні для нормального функціонування установ і закладів міста. Ситуація і справді склалася критична. Однак, на мою думку, такий крок не приверне увагу до проблеми, бо чиновникам у Києві байдуже до влади у Калуші. І від того, чи працюють у Калуші міський голова і його заступники, чи вони у відпустк, їм ні холодно, ні тепло. А от окремим калушанам перебування влади у відпустках може принести певні незручності. Я вважаю, що більш дієвим у даній ситуації був би загальноміський страйк. Можна було б долучити й інші міста, адже така ситуація — в усій Україні.

 

Ірина ЧЕРВІНСЬКА, організатор літературної студії «КА-МА-ЛІ-я»:
— Це ще тільки квіточки. Думаєте, Азіров сюди тільки через “висяк” на рахунку казначейства приїжджав? Ви глибоко помиляєтесь: ми йому так потрібні, як зайцю стоп-сигнал. Для прем’єра основною ціллю був ПрАТ “ЛУКОР”, бо після його візиту новий директор щось аж дуже невеселий ходив. А на рахунок того, піде мерія у безкоштовну відпустку чи не піде — Азарову абсолютно все одно. Думаю, що звернення міського голови могли навіть не долетіти до вух прем’єра. Тільки забули міські урядовці, що тут не Гамерика, це — Україна. Береш неоплачувану відпустку? Так навіть краще, держава на тобі зекономить. А як бути тоді простим людям? Попереджати треба, пане мере! А то через Вашу таку безвідповідальність ми мусимо змінювати наші особисті справи.