Влада у Калуші йде на тиждень у безкоштовну відпустку. Громаді — не сказали?


З понеділка міський голова, його заступники, секретар міської ради та керуюча справами виконавчого комітету йдуть у безкоштовну відпустку. Разом із ними — усі відділи виконавчого комітету: загальний, організаційний, юридичний, відділ нагород.

Відпустка без збереження заробітної плати триватиме тиждень. За словами секретаря міської ради Олександра Челядина, таке рішення викликане тим, що «керувати у місті немає чим».

Нині на рахунках у казначействі «зависло» близько 9 млн. гривень.

— Ми писали листи до прем’єр-міністра Миколи Азарова, повідомляли про ситуацію, говорили про можливий соціальний вибух, проте, не отримали жодної реакції, — каже Олександр Челядин.

За словами посадовця, «зависла» проплата за виконані роботи й проблеми із виплатою заробітної плати. Скажімо, якщо освітянам, враховуючи професійне свято, виплатили аванс і зарплату, то решту галузей отримали лише аванс, і то — частково. Місто чекає на допомогу від держави.

Як повідомляв раніше міський голова Ігор Насалик, приїзд до Калуша прем’єр-міністра Микола Азарова мав «рушити» заблоковані казначейством рахунки. Тоді йшлося про 7 млн. гривень. Очевидно, ситуація таки не зазнала змін.

Очевидно, міська влада Калуша вирішила зробити акцію на кшталт американської. Як повідомляли ЗМІ, у вівторок в Америці закрилися усі державні установи — вперше за 17 років, оскільки країна вступила у новий фінансовий рік без бюджету. Близько 800 тисяч державних працівників прийшли у вівторок на роботу виключно для того, аби зробити усі термінові справи та, після 4-х годин роботи, повернутися до дому та залишатися в неоплачуваній відпустці невизначений термін часу.

Однак, плануючи таку акцію у Калуші, міська влада традиційно не подбала про її інформаційну підтримку. Інформації про наміри, про важку фінансову ситуацію, про переписку із урядом та проблеми міста не має на жодному із медіа-ресурсів міської ради. «Мовчить» офіційний сайт, а сайт комунальної газети не поповнюється уже з червня. Ніхто із посадовців не проводив зустрічі із журналістами. Лише, як стало відомо «Вікнам», сьогодні відбувся запис програми на міському телебаченні, у якій фінансову ситуацію пояснював… начальник відділу внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю Микола Шинкар.

Така ситуація, як мінімум, дивна. Адже, міського голову вибирала громада міста, а він, у свою чергу, здійснив підбір команди. Місто живе і розвивається за кошти платників податків, і, водночас, калушан ніхто не ставить до відома про те, що тиждень (як попередньо планується) місто залишатиметься без управління. Зрештою, хто повідомив калушан, до кого їм звертатися із наступного тижня щодо вирішення своїх питань. І що у міську раду взагалі не варто ходити, бо там буде порожньо? І чим викликаний такий демарш найвищих посадових осіб Калуша, адже, малоймовірно, щоб вони не отримували заробітну плату чи мали значну заборгованість? 

Зрештою, калушани свого часу провели «треніровку» — життя без влади. 2 роки тому на день місцевого самоврядування молоді калушани помінялися місцями із заступниками міського голови. Ігор Насалик своїм кабінетом так і не поступився.

Тож зараз мешканці міста мають нагоду ще раз спробувати власні сили. Може, за тиждень «без влади» калушани й не помітять її відсутності?