Владислав Троїцький у Франківську: Про лінь, війну та імідж України


Сьогодні, 17 червня в рамках фестивалю Porto Franko лекцію прочитав відомий режисер, продюсер, президент фестивалю «Гоголь-Fest» Владислав Троїцький.

Перш за все Владислав Троїцький зауважив, що минулого року він навіть увити не міг, що Porto Franko набере таких масштабів.

«Ваш чарівний палац Потоцьких дає свій настрій фестивалю», - каже режисер.

Опісля Троїцький разом з присутніми на лекції порозмірковував про життя, імідж України у світі, творчість та сучасну ситуацію в державі, інформує коерспондент Бліц-Інфо.

Пропонуємо найцікавіші тези з лекції:

Про «Гоголь-Fest», ковчег і дорогоцінний час.

«Цьогоріч ми обрали тему для «Гоголь-Fest» - ковчег. Якщо сприймати потоп не як велику воду, а як інформаційний спам, який засмічує мозок, виникає питання, що робити нормальній людині, коли їй кажуть - завтра кінець? Заховатися в капсулі від усього, що нас оточує? Нам дарований час, кожна чарівна секунда. Тому не можна чекати поки щось зміниться і відкладати життя на завтра, адже прийде кінець і буде пізно. З одного боку нам нав’язують неминучу катастрофу, але при цьому якось потрібно цінувати час. Тут і виникає образ ковчега, як місця спасіння»

Про імідж України, символи і наш спосіб життя

«Якщо вам доведеться бути за кордоном і спілкуватись з тими хто нічого не знає про Україну, як ви їм поясните, що таке Україна. Як ви її представите? Для мене це був серйозний експеримент, коли я запитав це у підлітків. І знаєте, їм було важко відповісти. У нас немає символів. Звичайно є фольклор, відомі постаті. Проте, що ви скажете своїй дитині про Україну? За що ми зараз воюємо? Має бути чітке уявлення. Так, ми хочемо в Європу. Проте в яку Європу ми хочемо? Там люди важко працюють і дотримуються жорстких правил, а ми живемо у дуже комфортному стані. Звичайно можна скаржитись, що в нас все не так. Проте, коли заходиш у поліклініку чи ще кудись, а там п’ють чай в робочий час, розумієш, що нема на що скаржитись. Нам так добре жити.»

Про творчість, Творця і Божу іскру

«Ви задумувались, що означає фраза Бог створив людину по образу і подобі своїй. Дві руки, дві ноги і голова і це весь Бог? Якось це занадто просто. Творити - творчість. В той момент коли ми творимо, ми уподібнюємося Богу. Звичайно мова про щось хороше. В цей час в людині наче запалюється «Божа іскра», яка дозволяє зробити щось надзвичайне, дивовижне.»

Про свідомість, соцмережі і лінь

«Наша свідомість під впливом соцмереж формується, як у рибок. Коли читаєш новини, то робиш це поверхнево, адже тебе нічого не стосується. Пролистав підряд стрічку і забув. У нас стала фрагментована свідомість. Як важко прочитати якийсь роман, адже це потребує роботи, а людина створіння ліниве. Проте уже потрохи в людях з’являється потяг повернутись до великих форматів. Ми навіть розучилися любити, адже для любові потрібні зусилля. Треба цікавитись кимось. Легше думати тільки про себе.»

Про війну і позитивну роль Януковича

«Не можна розглядати когось, як абсолютне зло. Наприклад Янукович. Якби його не було і він не вчинив так, як вчинив, ми б далі провалювалися у трясовину «постсовка». Так, як це було при Кучмі, Ющенку. От події революції дали нам поштовх щось змінювати. Зараз йде війна за щось більше, ніж просто територія."