Власники літніх майданчиків будуть платити оренду та податки за новою схемою


Сьогодні, 4 березня, відбулися міські обговорення стосовно зміни щодо розміщення кіосків, літніх майданчиків. Задекларована мета проекту рішення – розщеплення плати за тимчасове користування окремими елементами благоустрою шляхом зменшення вартості на суму земельного податку.

Чинне Положення доповнюється нормами про всесезонні торгові майданчиками, пише Галкор. Така необхідність обумовлена наявним рішенням виконкому від 26.02.2015р. №111 «Про затвердження «Порядку розміщення всесезонних торгових майданчиків біля стаціонарних закладів ресторанного господарства».

Отже, всесезонний торговий майданчик – це той же літник, який розміщується на триваліший період, але не більше року. А для подальшого його розміщення необхідно надалі отримувати/продовжувати відповідні дозволи. Тобто майданчик може функціонувати, наприклад, і п’ять років, але щороку потрібно прийти до міської влади для поновлення необхідних дозвільних документів;

Для літніх/всесезонних торгових майданчиків зменшується розмір плати за тимчасове користування 1 кв.м елемента благоустрою. Було 25 грн, пропонується 17,5 грн, але за умови, що плата за користування елементами благоустрою відбувається єдиним платежем за весь період функціонування ЛТМ/ВТМ з врахуванням щорічної індексації. Інших опцій підприємцю не пропонують.

З проекту рішення виключено положення про те, що у разі прострочення сплати за користування або внесення її не в повному обсязі, крім нарахованої пені, суб’єкт господарювання сплачує також суму інфляції за період протермінування та 3% річних від протермінованої суми.

Крім того, Світлана Лосюк, заступник директора департаменту містобудування, пояснила, що власникам літників заборонено їх склити або обгороджувати тим чи іншим чином.