Вночі й при низькій видимості: Як у Франківську курсантів вчать літати на винищувачах


На Івано-Франківщині днями проходили практику курсанти Харківського національного університету Повітряних сил ім. І. Кожедуба.

Усе по-справжньому -- вже другий рік поспіль курсантів готують до польотів на бойових літаках.   ...Металеві ворота, суворий пропускний режим. За ними -- злітні смуги та ряди літаків-винищувачів, пише Експрес.

Сьогодні льотна зміна розпочинається о 19.30 і триватиме аж до 00.30. Курсантів перед злетом обстежує лікар і психолог. А техніки оглядають авіаційне, радіоелектронне обладнання літака, а також прицільні системи та озброєння.  

"Спершу навчання ведеться у простих метеорологічних умовах, -- пояснює Олексій Манюшкін, підполковник, заступник керівника льотно-навчального збору курсантів Харківського національного університету Повітряних сил ім. І. Кожедуба. -- А згодом курсанти літають при великій кількості хмар, уночі, при низькій видимості".  

Один за одним літаки здіймаються в небо.   

"Нині курсанти п’ятого курсу освоюють бойовий літак МІГ-29, -- розповідає Олексій Манюшкін. -- А загалом починають льотну практику з другого курсу. Готуються на спеціальних тренажерах, які імітують політ. Перші їхні літаки -- легкі гвинтові. Згодом літають на турбореактивних.   Вивчають техніку пілотування, виконання посадок, далі -- бойове застосування літака, перехоплення повітряних цілей, ведення повітряних боїв, виконання фігур складного пілотажу".   

Коли опановують захоплення наземних і повітряних цілей, скидають бомби,  стріляють із гармат.   На МІГ-29 можна перехоплювати порушників кордону, вести бої з іншими винищувачами, завдавати удари по наземно-морських цілях.  

"Цей бойовий винищувач може набирати висоту до 18 тисяч метрів, -- каже Олексій Миколайович, коли літак пролітає над нами. -- А його максимальна швидкість -- 2 300 кілометрів на годину. Проте свої завдання курсанти виконують у діапазоні швидкості від 600 до 1000 кілометрів на годину".  

Цікавлюся, як оцінюють успішність курсантів.

"На кожному літаку є засоби об’єктивного контролю -- так званий "чорний ящик". Розшифрувавши його дані на комп’ютері, ми бачимо, які завдання льотчик виконав", -- пояснює Олексій Манюшкін.  

Протягом льотної зміни курсант виконує чотири-п’ять польотів по 40 -- 45 хвилин. А на тиждень пілоти мають від однієї до п'ятьох льотних змін. Це недешево для держави: на один політ витрачається приблизно дві тонни гасу, літр якого коштує від 20 гривень.   ...Літак наближається до посадкової смуги. Коли шасі торкається землі, пахне горілою гумою. До нас підходить майбутній льотчик-винищувач.  

"Я спостерігав із вікна свого дому за літаками, адже родом із Борисполя. Вирішив і собі спробувати, -- розповідає про свій вибір курсант Даниїл. -- Чесно кажучи, до другого курсу не розумів, як можна довірити нам, іще майже дітям, підіймати в небо таку техніку".  

Оскільки підготовка льотчиків дорого коштує державі, до абітурієнтів  -- дуже суворі вимоги.   

"Через військкомат треба подати документи й пройти медичну комісію, -- розповідає полковник Валерій Єрошенко, заступник начальника університету з льотної підготовки. -- На базі університету абітурієнт проходить медкомісію повторно. 

Під час професійного відбору перевіряють пам’ять, координацію рухів, витривалість і психологічне здоров’я за допомогою тестів. За кількістю набраних балів визначають групу профпридатності. Першу, другу, третю допускають до польотів, іншим пропонують наземні спеціальності. Також абітурієнти мають успішно скласти ЗНО з дисциплін українська мова та література, математика або фізика, історія України. Іноземна мова, географія, хімія, біологія -- на вибір".  

Цікавлюся, чи є обмеження у зрості, віці.

"Приймаємо на навчання хлопців 18 -- 23 років, зі 100-відсотковим зором, -- каже Валерій Єрошенко. -- Зріст -- не більше як 190 сантиметрів, цього вимагають розміри кабіни літака. Щодо ваги, то людина з надлишковою вагою не виконає нормативи фізпідготовки з бігу на 100 метрів, на три кілометри та у підтягуванні".  

До речі, перед нічним польотом, крім повноцінного сну, льотчику ще треба обов’язково поспати дві години вдень. Тож у небо -- лише з ясним розумом і відмінним здоров’ям.