Внутрішньо-маткова контрацепція: всі «за» і «проти»


Раніше слово «контрацепція» було для більшості людей чимось новим і невідомим. Проте наука не стоїть на місці і на даний момент ми маємо широкий вибір контрацепції: від знайомих нам презервативів до більш сучасних і складних методів.

Наразі великої популярності набув один із найновітніших методів – використання внутрішньо-маткової спіралі (ВМС).

Внутрішньо-маткова спіраль буває двох видів – металовмісні і ті, які містять в собі гормон. Кожна з них має свої переваги і кожен жіночий організм сприймає їх по-різному. Тому питання вибору внутрішньо-маткової контрацепції варто узгоджувати з вашим гінекологом.

Переваги ВМС

  • Контрацептивна дія внутрішньо-маткової спіралі полягає у впливі йонів металів або гормонів на активність сперматозоїдів і поступовим зниженням їх активності.
  • Встановлена спіраль покращує перистальтику фалопієвих труб і сприяє виробленню спеціальних ферментів, які не допускають закріплення плодового яйця в матці.
  • Спіраль також підсилює скоротливість матки, тому якщо й відбулося закріплення плодового яйця в матці, то спіраль викличе ранній мимовільний вихід його з матки.

Ефективність внутрішньо-маткової спіралі, як засобу контрацепції є дуже високою. За статистикою, ймовірність настання вагітності становить буквально від 2 до 4 відсотків.

Показання до введення ВМС

- непереносимість інших видів контрацепції (алергічна реакція на латекс, гормональна оральна контрацепція);

- наявність постійного статевого партнера;

- відсутність інфекційних захворювань статевих органів;

Особливості введення і користування спіраллю

Варто пам’ятати, що внутрішньо-маткову спіраль може ввести тільки лікар і абсолютно протипоказано введення спіралі самостійно в домашніх умовах. Також перед введенням ВМС варто здати ряд аналізів, щоб виключити інфекційні захворювання статевих органів. Тому, при виявленні певних проблем пацієнтка разом з лікарем проводять курс лікування, і коли більше нема протипоказань, тоді власне і проводиться введення спіралі.  Процедура проводиться на 2-3 день менструального циклу, протягом 10 хвилин.

На форумах досить поширеним питанням є те, чи не викликає спіраль дискомфорт при статевому акті. Можна сказати, що в нормі ані жінка, ані чоловік не повинні відчувати наявності спіралі, якщо, звісно спіраль введена правильно.

Вікторія Деба

лікар-гінеколог МЦ «Оксфорд Медікал»

вул. Василіянок, 1

(050) 3 777 299; (067) 3 777 299

На правах реклами