Володимир Присяжнюк в Івано-Франківську презентував книгу пародій


24 січня 2017 року в Обласній універсальній науковій бібліотеці відбулась презентація першої книги Володимира Присяжнюка, яка в останні дні грудня 2016 року вийшла друком в івано-франківському видавництві “Лілея НВ”.

Книга з багатообіцяючою назвою “Тобі сюди, Алісо” написана у досить рідкісному сьогодні жанрі пародії. Власне це збірка поетичних пародій на поезії відомих і не дуже українських авторів. Це якісний гумор, добрий як за сутністю, так і за рівнем. Це в жодному разі не злісний стьоб або щось подібне. І більшість поетів, вірші яких стали об’єктом пародіювання Володимира Присяжнюка, на автора не ображаються і від душі сміються разом із ним, оцінюючи власну творчість з іншого ракурсу.

Варто відзначити, що збірка побачила світ через короткий час після того, як в Україні пародію узаконили як творчий жанр і зняли усі застереження щодо такого інколи прямо скажемо ризикованого виду творчості.

Ілюстрації до книги створила вже відома для франківців львівська мисткиня Ірина Токарська. Для неї це вже не перший досвід роботи в якості художника-ілюстратора. Складність і одночасно цікавість створення графіки для цієї книги полягала в тому, що ілюструвати доводилось два вірші одночасно - і оригінал, і пародію. Найскладніше, за її словами, було максимально чітко передати зміст пародії і не додавати до графіки забагато власного бачення.

Передмову до віршованої збірки Володимира Присяжнюка написав знаний на Прикарпатті поет Богдан Томенчук.

Сам же автор каже, що ідея видати збірку прийшла тоді, коли назбиралась певна кількість віршованих пародій, багато з яких набули популярності у соціальній мережі Facebook. Там, до речі, він часто і знаходить вірші, на які пише пародії. Але далеко не кожні віршовані рядки, знайдені на просторах Інтернету чи у друкованому варіанті, підходять для написання пародії. У вірші має бути щось таке, щоб зачепило і викликало яскраві асоціації.

Новими текстами, щоправда не тільки гумористичними, але й ліричними,  Володимир Присяжнюк продовжує тішити своїх шанувальників і зараз. Вони, каже автор, стануть матеріалом для наступної збірки, в якій він планує виступити у дещо іншому амплуа.