Волонтер із Калуша, який передав три автомобілі для АТО, став “контрабандистом”


Волонтерові із Калуша, який з 2014 року допомагає українським військовим, заборонили в'їзд в Україну. Крім того, йому можуть висунути обвинувачення у контрабанді.

Українські громади в Іспанії з 2014 року активно збирають кошти для допомоги українським збройним силам, не дивлячись, чи це кадрові військові формування, чи добровольчі батальони. Передають амуніцію, медикаменти, продукти і навіть автотранспорт, пишуть”Вікна”.

Волонтер із Калуша Степан Курник , який вже багато років постійно проживає в Іспанії, активно долучився до цієї справи. Відтак, з початку 2015-го року він особисто доправив з Іспанії в Україну три автомобілі (один “реанімобіль” і два транспортні засоби класу “Джип”), які були відправлені в зону АТО, про що свідчать відповідні документи.

Утім сьогодні волонтерові, який допомагав військовим транспортом, не лише відмовили у в’їзді в Україну, а і можуть інкримінувати контрабанду.

Справа в тому, що до липня 2015 року не існувало чітко встановлених законом норм перетину державного кордону та передачі транспортних засобів на потреби АТО. Тож, керуючись усним розпорядженням, митники безперешкодно пропускали на територію України автомобілі, які були призначені для АТО.

Громадський координаційний центр допомоги та сприяння учасникам АТО Калущини, маючи інформацію про потреби наших бійців, готував для кожного автомобіля відповідний супровідний лист для митниці з проханням у сприянні безперешкодного перетину кордону. Автомобілі пропускали. Відтак, калушани передавали їх на фронт і мають документи, які підтверджують, що з початку 2015-го року автомобілі Volkswagen Transporter, Opel Frontera та Nissan Terrano знаходяться в зоні проведення АТО.

Але нещодавно, коли волонтер Степан Курник вирушив у відпустку на власному автомобілі з Іспанії, його затримали митники і не пропустили на територію України, мотивуючи це тим, що в базі даних митниці за ним числяться три транспортні засоби, які не вивезені з митної території України.

Щоб владнати ситуацію, Спілка малаго та середнього бізнесу “Альтернатива”, яка є одним із засновників Громадського координаційного центру, підготували відповідні документи і звернулись в Міністерство соціальної політики з проханням визнати ці автомобілі гуманітарною допомогою від українських громад Іспанії, яка була доправлена через волонтера Степана Курника. Та комісія з питань гуманітарної допомоги двічі відхиляла клопотання, посилаючись на зміни до закону про гумдопомогу, які, до речі, були прийняті  аж в липні 2015-го року — тобто вже після факту ввезення транспортних засобів.

Тепер волонтерові можуть висунути звинувачення у контрабанді, а це вже може мати серйозні наслідки — від штрафу, що становить приблизно 17 тисяч гривень за кожний автомобіль, аж до кримінальної відповідальності.