«ВОЛЯ» проти волі громади: Хто протягував будівництво сміттєзвалища в урочищі «Чобіток»?


Сесія Івано-Франківської облради, що пройшла наприкінці минулого тижня, розпочалась одразу з кількох звернень від громадськості. Зокрема, мешканці Назавизова, що на Надвірнянщині виступили з вимогою переглянути та додатково вивчити питання про будівництво полігону твердих побутових відходів та сміттєсортувальної лінії в урочищі «Чобіток».

На думку представників громади, сміттєзвалище запланували звести занадто близько до їхнього села.  Адже зовсім поруч – дві місцеві річечки, одна з яких під час повені розлилась на ціле урочище. Тож люди хвилюються, чи не підуть шкідливі речовини у воду, а відповідно – й у криниці. Також на близькій відстані протікає Бистриця, з якої проводиться водозабір для Івано-Франківська. Треба зауважити, люди розуміють, що потреба у зведенні полігону таки є, але не розуміють, чому обрали саме це місце.

«Тому просимо провести ще одну екологічну експертизу, геологічні роботи, перевірити ґрунти, провести громадське обговорення та дослідити чи не приведе таке будівництво до екологічного лиха», - звернувся до депутатів актив села.

При цьому присутні активісти наголосили, що перед тим як приймати рішення про облаштування сміттєзвалища ніхто не поцікавився думкою мешканців Назавизова, незважаючи на те, що урочище «Чобіток» межує з їхнім селом.

Слід зауважити, ще до цієї сесії Івано-Франківської облради громада села виступила проти будівництва полігону ТВП та повідомили представників влади різних рівнів про готовність висловити жорсткий протест, якщо питання таки «протягуватимуть». Про це після сходу селян наприкінці лютого писала місцева газета «Народна воля».

«Люди висловили побоювання і незгоду, що полігон ТПВ поблизу густонаселених житлових зон погіршить екологію, спричинить потрапляння в атмосферу та ґрунтові води різного роду хімічних та органічних сполук і канцерогенів тощо. Учасники сходу селян критично висловились про те, що Надвірнянська міська рада не поставила до відома Назавизівську сільську раду і жителів села Назавизів, землі якого прилягають до межі Надвірної і знаходяться неподалік урочища «Чобіток», не роз`яснила жителям Назавизова про «спорудження сміттєзвалища», звернули увагу, що питання про погодження розміщення «сміттєзвалища» не розглядали на сесії чи на засіданні виконкому Назавизівської сільської ради. Зважаючи на екологічні негативні наслідки, жителі Назавизова вдаватимуться до протестних виступів, про що письмово повідомили керівництво обласної і районної влади, Надвірнянської міської ради, Державну екологічну інспекцію в області, обласну і районну прокуратури», - зазначено у статті.

Треба підкреслити, будівництво полігону ТПВ мали б розпочати вже у травні. Ще наприкінці січня в Надвірні розпочали конкурсні торги щодо облаштування полігону із утилізації твердих побутових відходів (ТПВ) і будівництва сміттєсортувальної лінії в урочищі "Чобіток". Очікувана вартість проекту чимала – майже 73 мільйони гривень. З них 65 625,167 тис. грн. мають виділити з Державного Фонду регіонального розвитку. Решту мають додати місцеві бюджети – Надвірна, навколишні села та Івано-Франківська облрада. Про готовність зводити цей об’єкт заявили 5 фірм, що подали свої пропозиції на тендер. А переможця мають назвати вже 18 квітня.

Тож очевидно, що зупинити процес будівництва сміттєзвалища поруч свого села громаді буде доволі складно. Тим більше, якщо врахувати, що проект має впливового «покровителя» - нардепа від «ВОЛІ» Юрія Дерев’янка. Як неодноразово підкреслювала прес-служба політика, реалізація проекту стала можливою завдяки активній позиції громадськості та неодноразовим зверненням народного депутата України Юрія Дерев’янка. Мовляв, саме член ради партії "ВОЛЯ" нардеп Дерев'янко  "вибив" гроші з Держфонду для будівництва полігону ТПВ і сміттєсортувальної лінії в урочищі "Чобіток".

До слова, саме «волівці» намагались «протягнути» це питання й через обласну раду, яка має виділити свою частку на фінансування проекту. Зокрема, під час «бюджетної» сесії у грудні тоді ще заступниця голови облради Ольга Галабала та голова екологічної комісії, депутат Михайло Якимчук (обоє – члени партії «Воля») наполегливо просили передбачити гроші на будівництво полігону ТВП під час розгляду питання "Про обласну програму охорони навколишнього природного середовища до 2020 року".

Слід нагадати, питання викликало бурхливу дискусію і ледь не пересварило депутатів, адже у програмі передбачили пооб’єктний розподіл коштів одразу на п’ять років. У підсумку пооб’єктний розподіл з проекту викинули, втім Якимчук та Галабала наполягали, аби все ж таки закласти гроші на три об’єкти, де передбачено співфінансування з держбюджету. Серед них – і будівництво полігону ТПВ в урочищі «Чобіток».

«У нас є три об'єкти в Івано-Франківській області, які фінансуються з державного бюджету. Це нове будівництво полігону твердих побутових відходів і сміттєсортувальної лінії в урочищі Чобіток, це будівельні споруди для збору та складування побутових сільськогосподарських відходів у Калуші, влаштування водовідведення і водопостачання масиву житлової забудови в районі вулиць Комунальна, Мельника у м.Надвірній. Тобто, прохання, шановні колеги, якщо ми зараз ці три об'єкти не включимо окремим додатком до програми, то ці об'єкти з нового року перестануть фінансуватись, так як у 2015 році це фінансування вже було розпочато», - запевняв Михайло Якимчук ( текст зі стенограми облради за 25 грудня, сторінка 56).

Як показує стенограма, не менш наполегливою  у цьому питанні була й соратниця Якимчука Ольга Галабала. Втім, депутати на ці пропозиції не пристали, тож грошей на будівництво у цьому році наразі не передбачили. А, очевидно, що після протесту громади Назавизова з цим питанням вже точно не поспішатимуть.

Тож і не дивно, що соратники Дерев'янка вирішили й тут "осідлати" інформаційну хвилю. Зокрема, вчора Ольга Галабала заявила, що «ВОЛЯ» перевірить всі документи щодо будівництва сміттєсортувальної лінії в урочищі "Чобіток". Треба зауважити, що такий піар-хід виглядає доволі позитивно та все ж не знімає запитання, чому проект так активно "протягували", не поцікавившись думкою селян, яким доведеться жити по-сусідству з маштабним сміттєзвалищем?  Можливо, як вже неодноразово закидали Галабалі колеги-депутати, "волівцям" важливе не саме питання, а піар на ньому?