Вояки з АТО в монастирі УГКЦ проходитимуть духовно-психологічну реабілітацію


З 1 до 5 липня в Гошівському монастирісестер Пресвятої Родини, що на Івано-Франківщині, організовують духовнго-психологічну реабілітацію для військовослужбовців, які повернулися із зони АТО і перебувають на ротації, особливо, для поранених.

«Церква першою висловила таку ініціативу, вона є дуже важливою, бо думка міжнародних психологів, психотерапевтів і душпастирів є та, що саме духовна опіка є першою і найважливішою для таких людей, – розповідає заступник голови  Комісії у справах душпастирства охорони здоров’я Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ, голова руху «За тверезість життя» Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ  о. Ярослав Рохман. – Дякуємо сьогодні сестрам Пресвятої Родини з Гошева, які люб’язно приймають нас у монастирі. Щодо розпорядку перебування вояків у монастирі в часі реабілітації, то він буде таким – розпочинатиметься кожен день з Божественної Літургії і духовної науки священика на тематику, яка буде стосуватися військових. До прикладу, це є прощення, зняття провини, перш за все з себе, бо дуже багато вояків говорять про те, що вони є вбивцями, хоча, насправді, це не так – вони є захисниками Вітчизни. Їх ціль була – не загарбання, не вбивство, але захист і любов до своїх близьких і Батьківщини. Наступне – до обіду обов’язково трудотерапія. В якийсь спосіб будемо допомагати монастиреві. Один день також буде присвячений походу у Гошівський чоловічий монастир. Кожен бажаючий зможе звертатися до духівника, психолога, психотерапевта, лікаря-фізіотерапевта. Дуже важливим елементом буде, так зване, вечірнє «коло ділення» біля ватри з піснями і ділення своїми переживаннями один з одним. Це допоможе подолати психологічні бар’єри щодо своїх колег - військових».

Як каже о. Ярослав Рохман, церква і родина має бути надійними плечима для вояків у теперішній час і завжди, допомагати їм у тому, чого вони потребують. Перше – соціалізації у суспільстві у мирному часі, пише РІСУ.

Першими, хто проходитиме реабілітацію в Гошеві – 19 добровольців з Прикарпаття. Це ті, кого першими віднайшли через волонтерів і хто охоче зголосився на реабілітацію.

Ще один курс реабілітації, ймовірно, відбудеться в серпні і для вояків з Львівщини, які зацікавилися пропозицією івано-франківських організаторів.

Організаторами цього проекту є Комісія у справах душпастирства охорони здоров’я Івано-Франківської архієпархії УГКЦ, Департамент патріаршої Курії УГКЦ у справах душпастирських структур України, Координаційна рада душ пастирства у критичних ситуаціях УГКЦ, Рух «За тверезість життя» Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ, Департамент охорони здоров’я Івано-Франківської  облдержадміністрації.   

«Маємо багато пропагувати цей проект, щоби якомога більша кількість вояків звернулася до нас по допомогу, – каже о. Ярослав Рохман. – Адже чимало з них залишаються зі своїми проблемами наодинці».