Впровадження енергозбереження на Прикарпатті обійдеться у понад 4 мільярди


Сьогодні, 20 травня в Івано-Франківську відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства.

Серед іншого комісія заслухала питання про регіональну цільову програму енергоефективності та розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлювальних джерел енергії Івано-Франківської області на 2016-2020 роки, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

За словами заступника директора департаменту промисловості та інфраструктури облдержадміністрації Володимира Кишенюка, програмою передбачається залучення 4 мільярдів 440 мільйонів 957 тисяч гривень. З них 86 мільйонів 200 тисяч з державного бюджету та 15 мільйонів 760 тисяч з місцевого бюджету та 133 мільйони 651тисяча з обласного бюджету. Окрім того, понад 2 мільярди розраховують отримати з підприємств.

"Програма дасть можливість зекономити у житловому фонді 35% газу на вироблення енергоносія, також зменшиться споживання газу на 15% в бюджетних установах. Також ми зменшимо видатки на житлово-комунальні послуги, тобто, вода, опалення. Окрім того на 15-20% зменшаться шкідливі викиди в атмосферу", - розповів Кишенюк.

До слова, фінансування з обласного бюджету діятиме при умові співфінансування районних та місцевих бюджетів. Кошти планується розподілити на різні види енергозбереження.

"118 млн. планується залучити на енергозбереження. Ще 6,5 млн. ми закладаємо на енерго-аудіодит. Окрім того ми закладаємо 12,2 млн. на енерго-альтернативні види палив" –  розповів чиновник.

За його словами, котли на альтернативні види палива встановлюватимуть у селах. Аргументуючи це тим, що у маленьких амбулаторіях економніше буде встановити твердопаливні котли, аніж газові.

Водночас голова комісії Віктор Шевченко вважає, що твердопаливні котли дають шкідливі викиди, тож їх недоцільно встановлювати.

"Є зміст зараз утепляти будинки та ставити енергозберігаючі вікна. Але чи є зміст ставити котли на альтернативні види палива?", - риторично поцікавився депутат.

У підсумку комісія затвердила питання та направила його на сесію облради.