Все, що потрібно пам’ятати про крем від сонця у сезон відпусток


У багатьох із нас сезон відпусток вже розпочався! Але під час прийняття сонячних ванн важливо пам’ятати про своє здоров’я. Тож обираючи крем із захистом від сонця, треба бути дуже уважним і обережним.

Наші вичерпні поради допоможуть не помилитися у своєму виборі, пише сайт Цікаво знати.

Уважно читайте склад крему

Ось складники, які ви знайдете у хорошому кремі від сонця: цинк (zinc), диоксид титану (titanium dioxide), авобензон (avobenzone) та мекзорил (Mexoryl SX). Ці речовини ефективно блокують ультрафіолетові промені та не дають їм проникнути через шкіру всередину. Остерігайтеся кремів зі складниками, які впливають на гормональний баланс  та/або є канцерогенами: оксибензон (oxybenzone) та ретинол (vitamin A, retinyl palmitate).

Не дайте ввести себе в оману високому фактору захисту SPF

Не варто марнувати гроші на креми від сонця з фактором захисту SPF вище 50+. Поки що так і не було підтверджено, що вони дійсно краще захищають від шкідливих сонячних променів, однак сподіваючись на високий фактор захисту, ви можете піддатись небажанню наносити їх повторно. Обирайте крем з SPF 15-30+ для щоденного використання. Якщо ж плануєте перебувати на сонці тривалий час, віддайте перевагу тому, що має фактор захисту 30+.

Надавайте перевагу кремам, що пропонують широкий діапазон захисту

Краще обирати засоби, що захищають від ультрафіолетових променів спектру А та В (UVA та UVB) . Однак не забувайте, що будь-який крем слід періодично наносити повторно. Навіть водостійкі з часом змиваються. Крім того, жоден крем не може втриматись при частому контакті з рушником, піском, одягом, тощо.

Нагадуйте чоловікам, що треба нанести крем від сонця

Завжди нагадуйте чоловікові, синам, друзям і татові, що треба нанести крем від сонця. Статистика твердить, що в гарячу пору ним користується близько 70% відсотків жінок і менше 30% чоловіків.

Обов’язково проконсультуйтесь з педіатром

Ні в якому разі не мажте вашого малюка кремом від сонця, попередньо не проконсультувавшись з педіатром. Крім того, перед використанням крему спершу протестуйте його на невеликій ділянці шкіри на зап’ястку, аби перевірити, чи у вашої дитини немає алергії на якийсь із компонентів.

Не обмежуйтесь спреями

Багато споживачів віддає перевагу спреям, оскільки їх легше наносити. Однак вони не забезпечують рівномірного та достатньо товстого шару для належного захисту шкіри. Краще все ж обирати креми та лосьйони, особливо для захисту обличчя.

Використовуйте й інші способи захисту від сонця

Поки що не з’ясовано, чи креми від сонця захищають від всіх типів раку шкіри. Перебуваючи на сонці, захищайте шкіру не тільки за допомогою крему, але й іншими засобами. Одягайте сорочку, капелюх, шорти чи штани, коли це можливо. На пляжі, коли не перебуваєте у воді, намагайтесь ховатися в тіні від парасольки.

Уникайте кремів з додаванням вітаміну А

Багато компаній  додають до своєї продукції вітамін А у вигляді ретинолу пальмітату (retinyl palmitate). Його використовують як засіб проти старіння шкіри, однак дослідження виявили, що під дією сонячних променів він також сприяє росту пухлин та метастазів. Літом варто уникати не тільки кремів від сонця з цим складником, але й лосьйонів для тіла та косметики, особливо помад.