Вибори-2015: Івано-Франківщина


У Івано-Франківській області, де є 84 виборчі округи (42 у самому Франківську), учорашнє голосування на виборах до місцевих рад минуло більш менш спокійно.

Щоправда небачена кількість бюлетенів виявилася попсутими – у Івано-Франківську повідомили, що 5% бюлетенів розписані різними протестними написами, а це означає, що в місцеву раду цілком могла би пройти партія людей, які серйозно налаштовані проти усіх тутешніх політиків, а може й загалом проти самого процесу виборів, пише Збруч

Фреквенція

ЦВК повідомляє, що у Івано-Франківській області зі 106 1467 виборців проголосували 56 101, що становить  52,85% . Натомість за даними ОПОРИ явка тут склала 47,63 %.

На одній із виборчих дільниць Івано-Франківська не дорахувалися 350 бюлетенів.

На дільниці №260953, Округ №72 до Івано-Франківської облради отримано 241 бюлетень і з них 238 - не використано, тобто проголосували лише 3 людини.

Одна із найбільших явок на ДВК 260735 у селі Березівка Тисменицького району – 70% виборців.

Попередні результати

За результатами екзитполу від Агенції новин «Фіртка» на посаду міського голови Івано-Франківська, результати на кінець дня виборів наступні:

Віктор Анушкевичус - 17,50%,

Михайло Вінтоняк - 0,40%,

Ігор Двояк - 0.48%,

Андрій Корнієнко - 1,44%,

Ірина Кулинич - 6,34%,

Руслан Марцінків - 21,42%,

Ігор Насалик - 28,17%,

Ярослав Свелеба - 0,16%,

Любомир Слободян - 2,41%,

Володимир Чорноус - 2,73%,

Олександр Шевченко - 18,95%.

Згідно з результатами опитування на посаду міського голови, проведеними Центром соціальних та маркетингових досліджень SOCIS, четвірка лідерів має такі результати:

Ігор Насалик – 27,1%,

Руслан Марцінків – 25,4 %,

Олександр Шевченко – 16,3 %,

Віктор Анушкевичус – 15,1 %. 

Тож, у другому турі змагатимуться екс-мер Калуша, діючий нардеп, представник БПП «Солідарність» Ігор Насалик та голова міського осередку ВО «Свобода» Руслан Марцінків.

Згідно з результатами екзит-полу АН "Фіртка" 5% бар'єр до Івано-Франківської міської ради подолали п'ять партій. Серед яких ВО "Свобода", "Об'єднання Самопоміч", ВО "Батьківщина", "УКРОП" та БПП "Солідарність".

Загалом за результами екзетполу на виборах депутатів Івано-Франківської міської ради голоси виборців розподілились наступим чином:

ПП «Українська Галицька Партія» - 1,38%

ПП «Опозиційний блок» -  1,54%

ПП «Партія простих людей Капліна» -  0,57%

ПП «Наш край» - 0.89%

ПП «Патріот» -  0.41%

ПП «Всеукраїнське об'єднання Свобода» -  29,35%

ПП «Об'єднання Самопоміч» -  15,20%

ПП «ВОЛЯ» -  2,28%

ВО «Батьківщина» -  7,80%

ПП «Українське об'єднання патріотів-УКРОП» -  9,84%

ПП «Народний Рух України» -  0.98%

ПП «Українська народна партія» -  4,55%

ПП «Блок Петра Порошенка "Солідарність» -  16,75%

ПП «Громадянський рух «Народний контроль» -  3,17%

Радикальна партія Олега Ляшка -  1,71%

ПП «Громадянська позиція» -  3,58%
 

Результати виборів до Івано-Франківської міської ради згідно з екзитполом SOCIS 

Перші люди «на селі»

Згідно з результатами паралельного підрахуноку штабу "Сили Людей", на виборах на посаду міського голови Яремча перемагає чинний міський голова, висуванець "УКРОПу" Василь Онутчак.

У Долині на виборах міського голови з великим відривом перемагаєВолодимир Гаразд. За нього проголосували 43,78%.

Більше половини мешканців Калуша, які прийшли на виборчі дільниці, проголосували на виборах міського голови за першого заступника міського голови, самовисуванця Ігоря Матвійчука. Він набрав 54,19%.

Станом на 11.00 26 жовтня у Коломиї опрацьовано майже 50 % бюлетенів. Серед кандидатів на крісло голови міста лідирують Ігор Слюзар, Сергій Коцюр, Любомир Глушков.

Трафунки розмаїті

Зранку 25 жовтня на Прикарпатті Комітет виборців України зафіксував порушення у двох районах.  У Рогатинському районі щонайменше дві дільниці не отримали бюлетені зранку. У Богородчанському районі – не всі скриньки були опломбовані. Про це розповів член правління Івано-Франківської обласної організації Комітету виборців України Сергій Гайдей.

«У Рогатинському районі як мінімум на двох дільницях не було на початку ранкового засідання о 7:15 ще бюлетенів по виборах до обласної ради, бо вони передруковувалися і не встигли передатися. Може є і більше таких дільниць, але це вже будуть виясняти наші мобільні групи», - розповів Гайдей.

У Богородчанському районі також виникли проблеми.

«Там виборча комісія некоректно повелась. Вони не встигли опломбувати скриньки до 8 години на ранковому засіданні так, як це передбачає закон. Коли спостерігачі почали на це вказувати, вони грубо кажучи, сказали «замовчіть, бо ми вас видалимо з дільниці». Хоча насправді з 8 ранку до 8 вечора члени виборчих комісій  не можуть видалити спостерігачів, а лише на засіданні, яке починається о 8 годині вечора», - прокоментував представник КВУ.

У кількох районах області (Рогатинський, Коломийський, Снятинський) спостерігається ситуація, де у бюлетенях були не правильно вказані дані кандидатів, однак їх не встигли передрукувати, а голосування все рівно відбулось.

Голосування за кандидатів до Коломийської районної ради відбувалося бюлетенями, які не відповідають формі, затвердженій постановою ЦВК. Для виборів депутатів районної ради для голосування у багатомандатному окрузі бюлетені мають бути світло-зеленого кольору. Натомість Коломийська РВК надрукувала бюлетені на білому тлі. Крім того, у виборчих бюлетенях до Коломийської районної ради неправильно вказано назви партій. 

За спостереженням представників КВУ, в одному із сіл Рогатинського району виборці голосували без паспортів. У цьому ж районі на одну із виборчих дільниць не допускали спостерігачів.

У Богородчанському районі кілька випадків, коли у кабінки для голосування виборці заходили парами.

В одному із сіл Тисменицького району не було жодного кандидата на посаду сільського голови.

У Коломиї зафіксували агітацію на одній із виборчих дільниць – там були розклеєні фото кандидата від Народного руху України . А в обласному центрі кандидат від БПП «Солідарність» агітував на двох дільницях.

У Березівці кандидатці на посаду сільського голови погрожують розправою, а напередодні голосування отруїли собаку.

Спостерігачі ОПОРИ повідомляють про те, що не всі територіальні виборчі комісії забезпечили дільничні виборчі комісії плакатами з інформацією про кандидатів. До прикладу, в Івано-Франківську, Рогатині, Яремчому, Надвірній, Богородчанах та Калуші на всіх виборчих дільницях, які відвідали мобільні групи ОПОРИ, взагалі відсутні плакати з інформацією про кандидатів. У Коломиї відсутні плакати з інформацією про кандидатів у депутати Івано-Франківської обласної ради. 

Не зафіксовано інформаційних плакатів також на виборчих дільницях Долинського району. Про схожі проблеми повідомляють також спостерігачі з інших районів, де інформація про кандидатів присутня лише частково.

На виборчу дільницю у селі Чернятин Городенківського району прийшло голосувати ціле весілля разом з молодими.