Вибори на Прикарпатті: Спостерігачі ОПОРИ зафіксували перші порушення


На Прикарпатті 50 із 51 виборчої дільниці у восьми об’єднаних громадах, в яких сьогодні відбуваються перші місцеві вибори голів і депутатів місцевих рад, за повідомленнями із територіальних виборчих комісій, розпочали роботу вчасно.

Єдина ДВК, яка почала працювати із запізненням, розташована у с. Павлівка (Ямницька ОТГ). Причина запізнення – затягнення процедури ранкового засідання, повідомляє ОПОРА.

У Яблунівській громаді виборчі дільниці починали працювати без світла, але через деякий час електропостачання відновили.

У с. Дзвиняч, на дільниці № 260016, повідомляє спостерігач Громадянської мережі ОПОРА, кабінки для голосування і виборчі скриньки розташовані з порушенням вимог закону. Як видно на фото, кабінки для голосування розділяють приміщення для голосування на дві частини, що заважає спостерігачам одночасно спостерігати за процедурою видачі бюлетенів і опусканням їх до виборчої скриньки. Нагадаємо, що відповідно до частини 4 статті 76 Закону України “Про місцеві вибори” приміщення для голосування повинно бути обладнано таким чином, щоб місця видачі виборчих бюлетенів, кабіни для таємного голосування, виборчі скриньки для голосування розташовувалися у полі зору членів дільничної виборчої комісії та осіб, які відповідно до цього Закону мають право бути присутніми у приміщенні для голосування.

Крім того, спостерігач ОПОРИ повідомляє, що на цій же виборчій дільниці була спроба проголосувати виборцем вдруге, але бюлетень йому не видали і він покинув виборчу дільницю. Крім того, на  цій дільниці (№260016) обмежують передбачені законом права спостерігачів. Зокрема, спостерігачам не дозволяють підходити до столу для видачі виборчих бюлетенів менше ніж на 1 метр.

«Проте, відповідно до частини 9 статті 66 ЗУ “Про місцеві вибори” офіційний спостерігач від громадської організації має право: перебувати на виборчих дільницях під час голосування, спостерігати з будь-якої відстані за діями членів виборчої комісії, у тому числі під час видачі виборчих бюлетенів виборцям і підрахунку голосів, не заважаючи членам виборчої комісії фізично», - зазначає Остап Матківський, координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Івано-Франківській області.

Спостерігач ОПОРИ також звернув увагу на те, що невідомий чоловік підійшов до членів комісії, щоб отримати бюлетень, але йому відмовили через відсутність паспорта. Невідомий, відійшовши, витягнув паспорт із сумки і підійшов до інших членів комісії, після чого отримав бюлетень.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).