Вибори у новостворених ОТГ опинились під загрозою?


Найуспішнішу в Україні реформу децентралізації пробують заблокувати на четвертому році впровадження.

Про це заявляє експертне середовище та представники новостворених ОТГ, які очікують на висновки облдержадміністрацій та відповідне призначення перших виборів.

«Наразі шість облдержадміністрацій не надають висновків про відповідність проектів рішень громад Конституції та законам України, чим заблокували створення 28 ОТГ», - пише у своєму блозі на УП від 10 серпня експерт Реанімаційного пакету реформ Іван Лукеря.

Сумська, Одеська, Чернігівська, Київська, Черкаська та Закарпатська ОДА заблокували надання висновків про відповідність пакетів документів поданих громадами. Ще у чотирьох випадках облдержадміністрації не звернулися до ЦВК щодо призначення виборів у громадах, чим заблокували створення семи ОТГ.

Окрім того, призначення виборів в ОТГ намагаються заблокувати на рівні Центральної виборчої комісії. 9 серпня ЦВК вирішила звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя щодо надання роз’яснень стосовно законодавчого регулювання можливості призначення в установленому законом порядку ЦВК перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об’єднання територіальних громад.

«На роз’яснення парламентського комітету потрібен час. А рішення про проведення перших виборів в ОТГ 28 жовтня, як планувалось, ЦВК мала б прийняти не пізніше 17 серпня. Отже проведення виборів в ОТГ в жовтні під великим питанням», - зазначає Іван Лукеря.

Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (чч.5, 7 ст. 7 та ч. 1 ст. 8) передбачено альтернативні варіанти прийняття рішення щодо добровільного об’єднання територіальних громад як шляхом прийняття рішень відповідними радами, так і шляхом проведення місцевого референдуму. Обидва шляхи є однаково законними. Тож підстав затягувати з призначення виборів в ОТГ не має.

«З практики нашого Центру можу стверджувати, що кожну ОТГ на Прикарпатті утворювали за процедурою, передбаченою нормами закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад». На громадських слуханнях, які проводились, активні мешканці могли висловити свою думку і бути почутими. А тих, кому байдуже, і за допомогою референдуму висловитись не змусиш», - наголошує директор Івано-Франківського ЦРМС Руслан Панасюк.

Тому звертаємось до усіх залучених до процесу створення об’єднаних громад представників влади із закликом підтримати активних громадян, які зважились на створення ОТГ і пройшли всі необхідні процедури, не блокувати призначення виборів у громадах та дати шанс нашій країні успішно розвиватись.