"Викидами ТЕС дихає все Прикарпаття, а Ахметов в Лондоні рахує мільярди", - у Бурштині знову виходять на протест


Сьогодні, 26 лютого з 14:00 до 16:00 працівники Бурштинської ТЕС мають намір перекрити трасу Львів-Івано-Франківськ в знак протесту проти умов праці, рівня зарплат та порушення екологічного законодавства на підприємстві.

Також, однією з ключових вимог активістів є повернення контрольного пакету акцій Бурштинської ТЕС у власність держави.

Як зазначають в оргкомітеті, власником Бурштинської ТЕС є ДТЕК – провідний гравець на вітчизняному енергоринку. У спадок від держави Бурштинська ТЕС бізнес-магнатам дісталась мало не за безцінь: у 2012 році ДТЕК купив 45% акцій «Західенерго» за ціною 1 млд. 932 млн. грн, що на той момент складало місячну виручку «Західенерго».

"Сьогодні за годину роботи Бурштинської ТЕС власник має 408 тис. грн. доходу. За добу ця цифра виростає до 10,5 млн. грн. Згідно бухгалтерських звітів Бурштинська ТЕС заробила Ахметову за останні 4 місяці 1 млрд 100 млн грн. Загалом на ТЕС працюють 12 енергоблоків,електроенергія експортується за кордон. Хоч електроенергія продається за європейськми цінами, зарплати у працівників українські. Наприклад, у сусідній Польщі такі галузеві зарплати працівників перевищують українські у 3-4 рази", - наголошують в оргкомітеті.

Протестувальники запевняють, що керівництво Бурштинської ТЕС не дотримуються умови та вимоги передбачених чисельними протоколами профспілки та ініціативної групи, а також не виконуються інвестиційні зобов’язання, передбачені договором купівлі- продажу та розпорядженням Кабінету міністрів «Про погодження умов продажу державного пакета акцій Публічного акціонерного товариства «Західенерго» в частині підвищення працівника зарплати на 100%, повернення оплати оздоровчих, тощо.

Також власниками ПАТ «ДТЕК «Західенерго» порушуються вимоги екологічного законодавства – не розроблено до 31 грудня 2013 року  план заходів товариства з охорони навколишнього природного середовища, яким передбачається здійснення заходів з охорони атмосферного повітря, у тому числі із скорочення викидів оксидів сірки, азоту та твердих часток, передбачивши початок його виконання не пізніше 1 січня 2015 року.

"Викидами ТЕС дихає вся Івано-Франківська область, показник онкозахворювань зашкалює. А Ахмєтов живе у Лондоні та рахує зароблені мільярди.Частина акцій ПАТ «ДТЕК «Західенерго» знаходиться у державній власності, а за наданою інформацією, дивіденди згідно часток не виплачуються останні два роки. Внаслідок цього виявляється факт нераціонального використання державного майна", -  зазначають працівники ТЕС.