Виправити не можна — залишити: Міська влада не планує розширювати міст на Пасічну


В Івано-Франківську відбулось чергове засідання громадської ради з контролю за використанням коштів на експлуатацію, капітальний і поточний ремонти доріг у місті. Єдиним питанням, яке обговорювали на ньому, було будівництво нового моста через річку Бистрицю Солотвинську в напрямку мікрорайону «Пасічна».

Члени ради та учасники засідання закликали міську владу розширити міст до чотирьох смуг замість нинішніх двох та покращити транспортні розв’язки на вулицях Хіміків і  Надрічній. Перший заступник міського голови Микола Вітенко повідомив, що проект уже в стані реалізації, і збільшення кількості смуг з двох до чотирьох призведе до подорожчання мостового переходу вдвоє. Стосовно транспортних розв’язок, то наразі їх не можна змінити, адже спеціалісти ще працюють над їх проектуванням, пише газета Галичина.

Члени громадської ради писали листи та звернення до міського голови Руслана Марцінківа, до голови облдержадміністрації Олега Гончарука та до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з приводу будівництва моста та недоліків його проекту. Зокрема, у листі до міської ради йдеться, що до конструкції моста зауважень немає, але дивує ширина його проїзної частини. Тому члени ради пропонують збільшити її до 14 метрів. Оскільки таке збільшення потребує додаткових витрат, то до фінансування будівництва пропонують долучитись і області, і державі. «Нині XXI століття, кількість транспорту збільшилася у десятки разів, а ми закладаємо міст з однією смугою в один бік. Ще одне: старий міст має потребу в капітальному ремонті, і його доведеться тоді закривати. От уявіть собі, його закрили і весь транспорт пустили по двосмуговому мосту. У нас вже зараз транспортний колапс. Минулого четверга від Піонерського парку за межі міста я виїжджав більш як годину», — заявив голова громадської ради Михайло Панчишин. За його словами, пропозиції щодо вдосконалення проекту моста надсилались у різні інстанції, але відповідної реакції немає. «На прийомі О. Гончарук повністю погодився з нашими пропозиціями. Міст за таким проектом можна будувати для Рожнятова, але не для обласного центру», — зауважив М. Панчишин. Член громадської ради ігор Латинський зазначив, що існуючий міст побудували в 1971 році, і в той час проектанти домоглися, щоб його розширили до чотирьох смуг. При цьому кількість транспорту з того часу зросла в рази. Крім того, на думку і. Латинського, дивує, чому обрали таку трасу для проходження моста — під кутом до вулиці Набережної. Це спричинило збільшення довжини моста на 20%, а в підсумку — і до подорожчання проекту. За словами і. Латинського, логічним було будувати міст перпендикулярно до вулиці Набережної з будівництвом розв’язки в районі вулиці Церковної. Однак перед початком реалізації проекту земельні ділянки, потрібні для будівництва транспортної розв’язки, було передано в оренду під забудову. 

На засіданні виступив і перший заступник начальника Служби автомобільних доріг в області Любомир Семанів. Він пояснив, що новозбудований міст виконуватиме функцію розвантаження міста від легкового транспорту. «Якщо говорити на перспективу, то варто було би робити чотирисмуговий міст. Але я тут не бачу проблеми, у майбутньому буде можливість добудувати ще дві смуги», — повідомив Семанів.

За словами Михайла Панчишина, крім ширини моста, громадськість стурбована і транспортною розв’язкою, яку планують на з’їзді з моста на вулицю Надрічну. «Запропонована розв’язка просто неможлива: при виїзді з «Пасічної» рухатись до старого моста (500 зайвих метрів) та їхати вулицями Княгинин, Церковною. У той час на 16-метровій дорозі від «Позитрону» в бік Набережної ім. Стефаника планують запровадити лише однобічний рух, що нелогічно. Ми пропонуємо прямо при з’їзді з моста встановити кільце і розвернути дуги в протилежний бік», — каже М. Панчишин. 

Уже згодом на засідання прийшов перший заступник міського голови Микола Вітенко. Він підтвердив, що новий міст буде двосмуговим. За його словами, влада врахувала майбутнє перспективне будівництво в мікрорайоні «Пасічна» і потужностей цього моста має вистачити. До того ж, на думку Вітенка, недоцільно будувати чотирисмуговий міст, якщо вулиця Хіміків має лише дві смуги. Стосовно транспортної розв’язки на вул. Надрічній, то проектуванням займається київський інститут, тому наразі немає що змінювати, оскільки процес не завершився. 

Члени громадської ради також порушили питання необхідності ремонту нинішнього моста. Вони поцікавились у Миколи Вітенка, яким чином новозбудований двосмуговий міст зможе перекрити потужності старого чотирисмугового на час ремонту? Відповідь посадовця шокувала присутніх: «Коли виникне питання, тоді будемо розглядати». М. Вітенко зазначив, що міська влада замовила послуги спеціалізованої організації, яка вивчить технічний стан моста і надасть свої пропозиції. Однак ремонт старого моста почнеться не раніше, ніж збудують новий.

Проблеми з будівництвом нового моста певною мірою викликані непродуманою забудовою мікрорайону «Пасічна». Ширину вулиць і трасу проходження мостового переходу потрібно було врахувати в генплані міста. Вже тепер зрозуміло, що цього не зробили. Натомість міська влада пішла шляхом прийняття десятків детальних планів територій, які дозволили точкову забудову мікрорайонів міста. У підсумку транспортні, екологічні та інфраструктурні проблеми лише наростатимуть. 

Микола Вітенко, перший заступник міського голови Івано-Франківська:

— Міст на чотири смуги руху — це вдвічі дорожчий проект. Відбувся тендер, зекономили істотно кошти, але, крім того, ще потрібно побудувати транспортні розв’язки на Надрічній та Хіміків. Бюджет міста, м’яко кажучи, не безмежний. 200 мільйонів разом з розв’язками — це не є малі гроші для бюджету міста. Перед тим як будувати, ми говорили і з народними депутатами, і з облдержадміністрацією і не було підтримки. Об’єктивно ми розуміємо, що вулиця Хіміків має дві смуги і її не можна розширити до чотирьох. Міст на «Пасічну», який будується, — це локально міський міст. Це не є якась об’їзна для транзитного транспорту. Це міст, який повинен покращити сполучення «Пасічної» з іншими мікрорайонами Івано-Франківська. Після його будівництва, звичайно, ми перейдемо до питання ремонту існуючого моста. Капітально ремонтувати цей міст цього року ніхто не планує. Для цього потрібно відремонтувати основу, це величезні роботи. Поки немає нового моста, перекрити єдине сполучення недоцільно. Потрібно почекати два роки і після цього нормально ремонтувати міст на «Пасічну». 

Михайло Круцик, експерт з будівництва мостів, учасник будівництва існуючого моста на «Пасічну»:

— Я закінчив «Львівську політехніку» і працював на дорогах від 1957 до 2015 року. Вважаю, що велике діло зробила міська рада, що будують цей міст. Вони не будують чотири смуги, бо не мають грошей, і тому його роблять так. Давайте не будемо їм заважати, а поряд хай нині проектують «другу смугу», цей міст має потрібні габарити. Будемо сваритися з міською радою, між собою, а толку з того нема.