Виставки та презентації: Що цікавого цього тижня у Франківську?


Вистави, презентації, лекції або ж кінопокази. В Івано-Франківську щодня відбувається багато різноманітних культурних подій.

Планувати дозвілля варто завчасно, тож кореспондентка Бліц-Інфо зібрала найцікавіші події цього тижня - з 3 до 9 вересня.

Зокрема, у понеділок, 3 вересня о 19:00 в просторі Вдома стартує проект "Будь сильною, протидій насильству".

Проект складається з трьох етапів - курсів самооборони, психологічного курсу та документального театру.

Участь в усіх заходах - безкоштовна, за попередньою реєстрацією.

Світлина від Дом4824.

У середу, 5 серпня о 18:30 в Книгарні Є відбудеться зустріч з Євгеном Лакінським автором книжки «Мій Квебек».

Ця книжка — про Квебек, його історію і сьогодення, його проблеми і досягнення, його боротьбу за власну мову й національну гідність. Це щира і дотепна розповідь автора, який народився і виріс в Україні, а у Квебеку живе з вересня 2000 року. 

Квебек — край із власною ідентичністю, традиціями, історією і діалектом. За культурою, він більш європейський, ніж інші провінції. Квебекуа (мешканці Квебеку) — окрема нація; 2006 року це визнав і федеральний парламент Канади. Квебек відрізняється як від решти Канади, так і від Франції.

Світлина від Видавництво

У четвер, 6 вересня о 19.00 на затишному літнику в гриль-барі Grand America · Bar&Kitchen (вул. Чорновола, 23. Заходити через бар, або в арку через літник) відбудеться благодійний концерт на підтримку онкохворих дітей Івано-Франківська та Онкогематологічного відділення Івано-Франківської обласної дитячої лікарні. 

Вхід вільний. 

Для вас гратимуть: 

  • Дует "СОВА" (віолончель, гітара) (19.00 - 20.00)
  • Пенсія Pensiya (після 20.00)

Музиканти виступають на безгонорарній основі. Перед сценою стоїть капелюх, у який відвідувачі кидають гроші. Всі виручені таким чином кошти буде спрямовано на потреби важкохворих дітей, що лікуються в Онкогематологічному відділенні ОДКЛ Івано-Франківська. 
Світлина від На_шапку.

У п'ятницю, 7 вересня о 13:00 в громадському ресторані Urban Space 100 відбудеться обговорення "Дій за клімат".

З кожним роком гідрометеорологи фіксують все більше природних катаклізмів. В Україні повені, пожежі та екстремальні температури зустрічаються все частіше. Вітер швидкістю 24 м/сек в Нікополі зламав понад 150 дерев, а через повені було знеструмлено 384 будинки в 10 областях. Міста Київ та Львів в серпні 2018 затопило внаслідок аномальних злив. Івано-Франківськ також постраждав від аномальних негод, влітку 2018 та восени 2017 року внаслідок злив було підтоплено значну частину міста. Науковці доводять – збільшення небезпечних погодних явищ є наслідком зміни клімату. 

Світлина від 350.org - Україна.

Цього ж дня, о 18:30 в Promprylad. Renovation пройде Лекція #0: Дематеріалізація мистецтва.

Для тих з вас, хто давно хотів зрозуміти сучасне (і не тільки) мистецтво. Для тих з вас, хто прагне структурувати свої знання та уявлення про сучасний культурний процес. Для тих з вас, кому цікаво - вчитися новому та/або творити нове.

Реєстрація за посиланням.

Світлина від Асортиментна кімната.

У суботу, 8 вересня о 16:00 в Promprylad. Renovation пройде літературна лекція за участі сучасного українського письменника Павла Коробчука - "Поезія майбутнього".

Про що йтиме мова:
-поезія сто років по цьому; 
-якою буде поезія в найближчі сто років? 
-еволюція поетичних технік і тропів або чому нас не вставляють вірші столітньої давності; 
-штучний інтелект – похорон чи реінкарнація у цифрі; 
-дизайн-поезія як трагедія і шанс для віршів; 
-історична виправданість вимирання поезії;
-вплив контекстів на огеніальнення чи забуття поезії; 
-контексти як додаткова вартість тексту; 
-що таке ім'я, тяглість, правильний час і місце для автора;
-соцмережі, піар, зв'язки як інструментарій зростання лояльності до автора.

Світлина від БукМенті.

На завершення тижня, 9 вересня о 18:00 в міському парку відбудеться мистецький проект "Драбина".

Пишеш поезію, любиш співати чи декламувати вірші? Маєш приховані таланти або хочеш поділитися мистецтвом з іншими? Ми беремо в руки драбину, яка стане імпровізованою сценою на трьох локаціях міста та йдемо робити мистецтво доступним для будь-якого перехожого. Ми виносимо творчість за межі приміщень на вулицю і закликаємо тебе стати частиною цього дійства!

Реєстрація за посиланням.

Світлина від Івано-Франківська ФРІ.

Також щонеділі в Палаці Потоцьких відбуватиметь показ українського кіно. Перший фільм о 20-й, другий - о 21-й. За словами міського голови Руслана Марцінківа, фільми планують демострувати протягом місяця, а то й довше - поки дозволить погода.