Вистави і концерти: Що цікавого цього тижня у Франківську?


Вистави, презентації, лекції або ж кінопокази. В Івано-Франківську щодня відбувається багато різноманітних культурних подій.

Планувати дозвілля варто завчасно, тож кореспондентка Бліц-Інфо зібрала найцікавіші події цього тижня - з 16 до 22  квітня.

Зокрема у вівторок, 17 квітня о 18.00 год. в Театрі ім. Івана Франка, вул. Незалежності 42, відбудеться показ ексцентричної комедії "Гамлет у гострому соусі".

Ви, звісно ж, чули легенду про Гамлета – принца Данського? Так ось…Все було насправді не так… Все було… набагато гірше!

А тому що їсти треба менше! І народ не ображати! І може тоді питання «Бути чи не бути» не стоятиме так гостро!

Добрий чоловік і віртуоз своєї справи Кухар Фроггі, пережив вже не одну зміну влади і знає всю гнилу «кухню» королівського двору. Отже, поміж приготуванням соусів та бланманже є час пожартувати над зледащілою монархією! Кажуть з владою жарти погані… але невідомо ще з кого ж цей жирний бульон, що весело кипить у Фроггіному баняку.

У середу, 18 квітня о 18.00 год. франківців запрошують в Театр ім. Івана Франка, вул. Незалежності 42, де відбудеться показ вистави "Пристрасті ТІЛЯ".

Середньовічна Фландрія – це вам не місце для веселощів. 

Крізь палають вогнища інквізиції, панують забобони та зрадники, розквітають усі людські вади, і особливо – страх.

Одним словом, Середньовічна Фландрія – це вам не місце для веселощів… але тільки не для Тіля! 

Кого тут треба потролити?! Мера міста? Нема питань! Кривавого ката? Залюбки! Короля Філіпа? Просто сам Бог велів! 

Як стрімкий сонячний промінь, що прорізає гущину найтемнішої ночі, Тіль прийшов позбавити страху в ім’я волі та правди. 

І хоч у всіх месій один фінал, але хіба це причина заглушити сміх?

Сміливий філософський розтин найболючіших ран, під анестезією всеперемагаючого сміху!

У четвер, 19 квітня о 18.00 год. в Театрі ім. Івана Франка, вул. Незалежності 42, відбудеться показ вистави "На західному фронті без перемін".

Драма за однойменним романом Е.М.Ремарка про події 1917-1918 років - це пронизлива і відверта історія про війну і проти війни. 

Вони - 20-річні хлопці, солдати Першої світової, "втрачене покоління". 

Їх вирвали із звичного життя… Їх жбурнули у кривавий бруд війни… 

Колись вони були хлопцями, що вчилися жити і мислити. Тепер вони — гарматне м'ясо. 

Замість того, щоб жити і любити, їм доводиться стріляти і вбивати. Вони звикли до окопів і смертей, але зберегли людяність і здатність дружити.

Солдати. Тисячі і тисячі навіки ляжуть на полях війни. Тисячі і тисячі тих, що повернуться, ще пошкодують, що не лягли разом з убитими. 

Але поки — на західному фронті все ще БЕЗ перемін…

На завершення робочого тижня, у п'ятницю 20 квітня о 18.00 год. в Театрі ім. Івана Франка, вул. Незалежності 42, покажуть виставу "Кастинг, або Хто хотів Люстрації?"

Сучасна, відверта, провокативна і шокуюча вистава про соціальний відбір! (16+)

Вистава, яка не дає відповідей, але ставить запитання: 

На що ми готові піти заради бажаних благ? 

Де межа, за якою починається компроміс із совістю та гідністю? 

На які приниження готова йти людина заради того, щоб бути відібраною до «топ» суспільства? 

Герой вистави "Кастинг" не бажає підкорятися системі, але цей протест і стає тим самим брендом, який шукають рекрутери… 

Вистава йде двома мовами: російською та українською. За допомогою такого інструменту як мова, режисер демонструє притаманну людині схильність робити вибір на користь масового і модного. Ситуація двомовності в Україні історично існувала не одне століття: польська це була мова, чи російська, чи якась інша – заради отримання вищого статусу суспільство завжди обирало «привладну» мову. Ця проблема, на думку режисера, є гострою у нашому суспільстві і тепер.

Вистава вразить поєднанням легкого розважального сюжету з гостротою одкровення про тотальний контроль і особисту відповідальність кожного за все, що відбувається довкола. 

Насиченою на культурні події буде субота, 21 квітня. Зокрема о 18.00 год. в Театрі ім. Івана Франка, вул. Незалежності 42, покажуть виставу "Три сестри".

Щастя – примара, молодість – фантом, кохання – жорстока ілюзія…Все обертається на попіл провінційних буднів у душах, охоплених пожежею самозаперечення…

Молодшій сестрі родини Прозорових, Ірині, виповнюється двадцять, а у маленькому губернському містечку нарешті оселилась весна та офіцери! Все довкола сповнене сподівань та передчуттям кохання. Та чи не обернеться життя задля високого покликання і світлого щастя на тугу за померлими надіями для трьох одиноких сестер.

Опісля, о 20.00 год в Urban Space 100 (Грушевського, 19) розпочнеться концерт гурту Torban.

Torban – формація людей, котрі захоплені ідеєю збереження традиційної музики та донесення її до слухача. 

Кожен учасник володіє щонайменше двома інструментами, котрі створюють багате звучання гурту: колісна ліра, гітара, концертина, сопілка, дримба, гуцульский бубен, дарбука, пандерета і, звичайно, голоси.

За своє дворічне існування гурт виступив в найбільших містах України, Польщі, Литви, Латвії.

Учасники гурту:
Артур Темченко – гуцульський бубон, спів 
Юрко Дворник – колісна ліра, сопілка, дримба, спів 
Марічка Чічкова – спів, концертина 
Данута Згарда – спів, пандерета 
Максим Дмитришин – гітара, спів

Світлина від Urban Space 100.

І на завершення тижня в неділю, 22 квітня о 14.00 год. в Театрі ім. Івана Франка, вул. Незалежності 42, Київський академічний театр «Золоті ворота» покаже виставу "Сьогодні вечері не буде​".

Вистава створена переможцем міжнародного конкурсу-лабораторії «Small Theatre Productions» (організованого у партнерстві з Національним академічним театром оперети та продюсерським центром «Open Doors»). За підтримки Французького Інституту в Україні та Департаменту культури міста Києва. Спеціально для спектаклю зроблений переклад п’єси «Хворі» сучасного іспанського письменника Антоніо Аламо.

Як влучно підмітив один видатний філософ: історія повторюється двічі – перший раз у вигляді трагедії, другий раз – у вигляді фарсу. Наш випадок, безперечно, другий.

Французький режисер Жюль Одрі пропонує свою версію подій однієї славнозвісної ночі на дачі одіозного диктатора. Але не чекайте історичних реконструкцій. Тут усе по-іншому. Топ-менеджери нині не існуючої країни жартують, п’ють вино та розважаються, як підлітки… Аж поки не стає моторошно. Адже у ця гра, чим далі стає усе небезпечнішою… 

Цього разу ми запропонуємо глядачам опинитися у трансформованому просторі сцени та відчути себе VIP-гостями на цій дивній вечірці, де вхід лиш за особистим запрошенням господаря. Якщо ви скучили за вишуканим театральним коктейлем із комедії та трилеру – ми чекаємо вас!  

А вже о 19.00 год. в Театрі ім. Івана Франка, вул. Незалежності 42, франківські актори покажуть оn-line провокацію "Інтимна зона".

Режисер вистави «Інтимна зона» Ростислав Держипільський наважується на сміливий театральний експеримент – вперше використати формат on-line провокації або реаліті-шоу в театрі. Не для епатажу, а для того, щоб поговорити з аудиторією вистави на серйозну тему – тему абортів, безпліддя і сурогатного материнства. Вистава має на меті ініціювати діалог, поставити питання – непрості й відверті – питання, на які суспільство поки не має однозначної відповіді. 

Формат on-line провокації покликаний висвітлити ще одну тему - суцільне захоплення теперішнього покоління соц. мережами і "життям напоказ". Сьогодні вже не потрібно виходити з квартири, щоб зустрітися з друзями чи підглянути за сусідами у замкову шпарину. Поступово реальне життя переходить в простір on-line, ми все більше віддаємо перевагу трансляціям «наживо». Вже стало звичним неодмінно поділитися з інтернет-спільнотою світлинами того, що ми їмо на сніданок або у чому та з ким лягаємо спати. Реаліті-шоу на камерній сцені театру - це відбиток реального життя покоління 2000-х та спроба зазирнути в недалеке майбутнє і пофантазувати над тим, що може чекати нас там.