Вистави, показ фільму та фестиваль фентезі: Що цікавого цього тижня у Франківську


Вечірки, презентації, виставки, лекції або ж тренінги. В Івано-Франківську щодня відбувається багато різноманітних культурних подій.

Планувати дозвілля варто завчасно, тож кореспондент Бліц-Інфо зібрав найцікавіші події цього тижня - з 23  до 29 жовтня.

У понеділок, 23 жовтня,в громадському ресторані Urban Space 100 відбудеться показу фільму «Сім історій успішних ромських жінок». Початок о 17:00.

Фільм «Сім історій успішних ромських жінок» є першим в Україні документальним проектом про сучасних українських ромських жінок, які реалізували себе в громадській діяльності, мистецтві або несценічній професії.

У вівторок, 24 жовтня у виставковому залі дитячої художньої школи (вул. Чорновола, 25, ІІ поверх) відбудеться відкриття виставки робіт Лілії Присяжнюк "Акварелі літа". Початок о 16:00.

У середу, 25 жовтня в Науковій бібліотеці ім. І. Франка, що на вул. Чорновола, 22 відбудеться презентація документальної книжки "Спогади політв'язня Володимира Пізя".

Володимир Пізь - один із організаторів підпільної ланки ОУН серед студентів Рогатинського педучилища в 48-50-х роках. Так звану "групу ПІзя" було викрито за цілком інших обставин, до яких вони не були причетні. Хлопцям дали по 25 років концтаборів. Пізніше їх було амністовано. Дехто повернувся додому інвалідом.

В селі Жалибори Галицького району проживає один із учасників тієї групи - Богдан Перекліта. Чоловік вже не може далеко виїздити, тому на презентації буде увімкнено його відеокоментар.

Книжку "Спогади політв'язня Володимира Пізя" видав у 2017 році його брат Мирослав, який також приїде на презентацію.

27 жовтня о 18:00 в Івано-Франківському драмтеатрі відбудеться показ культової вистави "Солодка Даруся"

"Життя — то трояка ружа... то чорне тобі покажеться, то жовте, а там, дивися, загориться червоним. Ніколи не знаєш, яку фарбу завтра уздриш..." Найкращі солодощі можуть перетворитись на гірку отруту, наймиліша людина — на ворога, любов — на прокляття... А німота буває сильніша від найгучніших слів. Односельці вважають німу Дарусю божевільною та подейкують, що їй не можна... цукерок... Приголомшуюче одкровення в пронизливій пісенній оздобі, при тріпочучому, мов серце, світлі каганця. Вистава, що стала подією в театральному житті України та примусила заговорити про Івано-Франківський театр, як такий, що має потенціал для виходу на світовий рівень мистецтва. Краща, за словами авторки, постановка культового твору.

27-28 жовтня в Івано-Франківську вперше відбудеться Всеукраїнський Фестиваль Фентезі «Брама». Протягом двох днів відбудеться понад 20 різномантних заходів, до Івано-Франківська завітають 20 відомих письменників. Також організатори обіцяють воркшопи, лекції, дискусії та майстер-класи! Зустрічі з авторами та автограф-сесії.

Світлина від Брама: фестиваль фентезі.

28 жовтня відбудеться шоу-програма та церемонія нагородження переможців конкурсу фентезі-оповідань «Брама» у Театрі-кіно «Люм’єр». Також у програмі безкоштовний містично-історичний квест вулицями міста від квест-кімнати «EscapeQuest», фентезі-квіз «Вікторина вигаданих світів» та сюрпризи від організаторів.

Детальніше про фестивать на сторінці у Facebook або тут.

У неділю, 29 жовтня о 19:00 на вас чекатиме драйвова музична вистава "Інша" за п'єсою Ніла Лабута від акторів "Нового театру". Місце: приміщення Театру Ляльок по вул. Незалежності, 10.

"Це історія дівчини із зайвою вагою Елен, яка до без тями закохується в молодого багатія Тома. Їм вдається знайти головне в житті - гармонію та любов. Але на заваді стають стереотипи та думка оточуючих - так звані "ідеали краси". Насамперед, вистава піднімає гостру соціальну тему стереотипів та справжньої любові, роль якої, останнім часом піддається зневірі", -йдеться на сторінці Нового театру.