Вже чотири роки франківська пенсіонерка платить за тепло, якого нема


Гірке відлуння монтажної фірми ПП «Екватор-ІФ» деякі містяни і досі відчувають по своїх гаманцях. Пенсіонерка Здіслава Козак — вдова і добре відома в Івано-Франківську лікар-педіатр, яка самотужки опікується дитиною-інвалідом, ще з 2012 року оплачує не лише за автономне опалення, а й за... централізоване.

Адже під актом про відключення квартири від внутрішньобудинкових мереж центрального опалення і гарячого водопостачання нема підпису представника виконання послуг ТзОВ «Станіславська теплоенергетична компанія», а лише підпис керівника монтажної організації ПП «Екватор-ІФ», яка кілька років тому прогриміла на все Прикарпаття, документально не довівши до кінця свої зобов’язання і тим ошукавши чимало своїх клієнтів, пише газета Галичина.

«На голці» центрального опалення

Здіслава Козак мешкає в чотирикімнатній квартирі на четвертому поверсі п’ятиповерхівки на вулиці Новгородській, 9-а. Після того, як відбулися законодавчі зміни в порядку встановлення автономного опалення в багатоповерхових будинках, жінка вже втратила надію, що майже шість десятків власників помешкань в їхньому будинку колись виявлять бажання від’єднатися від централізованого теплопостачання. А тим більше, що всі судові інстанції — від Івано-Франківського міського суду, Апеляційного суду області і до Вищого спеціалізованого суду України, в яких Здіслава Козак та її сусіди намагалися зобов’язати ТзОВ «СТЕК» видати технічні умови для розробки проекту індивідуального (автономного) теплопостачання і відокремлення від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання, позивачі програли. Зрештою, ні ми, ні Здіслава Козак не маємо наміру коментувати рішення судів.
Здіслава КОЗАК, вдова-пенсіонерка:
— Свого часу керівництво фірми «Екватор-ІФ» пообіцяло мені зробити автономне опалення. Я заплатила, і 16 жовтня 2012 року мою оселю від’єднали від централізованого опалення та встановили автономне. А 29 листопада того ж року сесія Івано-Франківської міської ради своїм рішенням надала нам дозвіл на відключення «стояком». Але фірма не дала нам жодних документів, хоч їх нам обіцяла, аж поки не вибухнула та скандальна історія з «екваторною» аферою, про що писала «Галичина». Відтоді вже чотири роки я плачу і за центральне опалення, і за автономне. За півмісяця жовтня, наприклад, у платіжці вже зазначено 1 115 грн. за центральне опалення, а автономне обходиться в десять разів менше — 100—120 грн. і т. д., скільки покаже лічильник. Ще в 2014 році комісія з КП «ЄРЦ» на чолі з на той час головним інженером Мироном Джутом склала акт огляду житлового будинку, в якому відзначила, що в моїй квартирі встановлено автономне опалення. Згодом змінилися правила, і відключення від централізованого теплопостачання стало можливим уже не «стояком», а всім будинком. Ми намагалися вирішити свою проблему в суді і позивалися зі «Станіславською теплоенергетичною компанією». Але всі суди нам у позовах відмовили. Марно надіятися, що ми зможемо всім будинком перейти на автономне опалення. Я зверталася і до керівництва ТзОВ «СТЕК» про припинення договору про надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води, і до міського голови Руслана Марцінківа. Я вже стежки до «СТЕК» протоптала. Знаю, що частині з таких, як я — до двох десятків користувачів, — підприємство надало дозвіл на відключення від централізованого теплопостачання. Це не по-людськи і не по-божому, що, маючи на собі тягар опікунства дитини-інваліда, я вимушена платити за тепло, яке у прямому значенні цього слова не гріє — за централізоване теплопостачання, від якого нас відключили ще чотири роки тому.

Який акт — такий «пакт»...

На наш погляд, є кілька можливих шляхів розв’язання такої проблеми, з якою зіткнулася Здіслава Козак та інші користувачі. Перший — «амністія», тобто відмова ТзОВ «Станіславська теплоенергетична компанія» від претензій до тих своїх користувачів, які, як і Здіслава Козак (були сигнали з вулиць Кривої, Сахарова та ін.), свого часу постраждали від дій ПП «Екватор-іФ». Такі кроки ТзОВ «СТЕК» були б дуже доречними і додали б позитиву до суспільного рейтингу цієї приватної компанії серед користувачів її послугами в івано-Франківську. і такий шлях — найшвидший у часі. А інший шлях, який пропонує ТзОВ «СТЕК» Здіславі Козак, можна означити  «актовим» — він хоч і юридично правомірний, але в ситуації з будинком за адресою: вул. Новгородська, 9-а майже нереальний. 

Ще у серпні 2014 року керівництво ТзОВ «СТЕК» радило Здіславі Козак звернутися до балансоутримувача будинку — КП «ЄРЦ» щодо комісійного обстеження квартирного розгалуження системи централізованого опалення. і вже 21 серпня така комісія провела огляд і встановила, що «у квартирі встановлено автономне опалення». Зрештою, і директор ТзОВ «Станіславська теплоенергетична компанія» у червні цього року, наголошуючи, що самовільне відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води заборонене, радить: «Після затвердження акта на черговому засіданні міжвідомчої комісії для розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води сторони переглядають умови договору про надання послуг з централізованого теплопостачанняѕ Належним чином оформлений акт про відключення будинку від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води буде правовою підставою для припинення послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води у встановленому законодавством порядку». 

Як бачимо, вкотре йдеться про те, що ситуація для таких користувачів, як Здіслава Козак, може принципово змінитися лише за умови відключення всього будинку (а це 60 квартир) від централізованого опалення та постачання гарячої води. А доти — за принципом: час іде — грошенята капають?

Але якими епітетами тоді означити дії приватної фірми,  яка, знаючи про відключення в натурі (хоч і самовільно) користувача від її (фірми) послуг, роками продовжує вимагати з нього оплату за тепло, якого нема?