Вже три десятки прикарпатців отруїлись грибами. Такого не було багато років.


В Україні значно збільшилася кількість випадків отруєння грибами. У лікарню потрапляють просто цілими сім’ями. Так, на Прикарпатті постраждало вже більше трьох десятків людей, і ця цифра продовжує зростати.

Такого спалаху, кажуть  медики, в Івано-Франківській області не було вже багато років.

Віру Іванівну грибним обідом пригостили її племінники, Віталій і Руслан. Хлопці приїхали до неї погостювати на кілька днів. Сироїжки з лісу приніс один з хлопців, досвідчений грибник розповідає жінка. Але вночі, всім стало погано.

Я поїла трішки грибів і відчула один гриб присмак трохи гіркуватий. Ознаків не було ніяких, лише в четвертій годині ночі дуже хотілося пити, тоді почалася нудота, — говорить Віра Ціпцур, мешканка Тернопільської області.

Найгірше почувалися Руслан і його дружина. Їх вже вранці доставили в лікарню. У обох діагностували отруєння блідою поганкою. А от Віра Іванівна з Віталієм за допомогою вирішили звернутися тільки через день. Сьогодні обидвоє в тяжкому стані.

Двоє у важкому стані, отруєння блідою поганкою, коли отрута уражає печінку, нирки, шлунково-кишковий тракт, — говорить Олег Легун, заввідділенням інтенсивної терапії екстракорпоральних методів детоксикації Івано Франківської обласної клінічної лікарні.

Від блідої поганки протиотрути немає, попереджають лікарі. За останній тиждень з таким діагнозом в обласну лікарню потрапили відразу три родини. А всього в Прикарпатті з грибним отруєнням в лікарнях понад три десятки людей. І це рекордна кількість запевняють співробітники санепідемнагляду. У минулому році таких випадків було всього п’ять. На думку експертів, це пов’язано перш за все з небувалим урожаєм грибів і необережністю людей.

Експерти рекомендують, якщо є найменші сумніви в якості грибів, краще їх зовсім не брати. А якщо вже ризикнули, то перед вживанням в їжу, їх потрібно ретельно обробити, йдеться у сюжеті Подробиць з 19.52 хв.