Як артисти в старому Станиславові боролися з зайвою вагою


Мабуть, усі помічали, що серед оперних співаків та артистів театру досить багато людей з вагою, вищою за середню.

Є цікава теорія, яка пояснює цей феномен, пише Західний кур'єр.

Щоб виводити на сцені рулади й виголошувати пристрасні монологи, потрібна розвинута діафрагма, тобто м'яз, який поділяє порожнину тіла на грудну та черевну. Потужна діафрагма тисне на шлунок, від чого в людини з’являється хибне відчуття, що вона дуже голодна. Співаки багато їдять і вже не в змозі зупинитися.

В кінці ХІХ ст. у станиславівському і львівському театрах актори та актриси вели справжню війну з зайвими кілограмами. Дуже модною була дієта «помідори і картопля», при якій дозволялося їсти тільки салат з помідорів і варену картоплю, политу оливковою олією. Ця дієта справді допомагала схуднути, але давала несподіваний побічний ефект – обличчя швидше старішало і вкривалося зморшками.

Тому не всі артисти вдавалися до таких радикальних методів, віддаючи перевагу спартанському способу життя. Вони здійснювали тривалі піші прогулянки, виконували силові вправи і суттєво обмежували себе в їжі. Такий підхід до збереження стрункості сприяв тому, що деякі артисти галицьких театрів навіть у зрілому віці могли грати на сцені й вражати глядачів своєю бездоганною фігурою.