Як бійці батальйону “Івано-Франківськ” затримали донецьких СБУшників та що з цього вийшло


Проти бійців батальйону поліції «Івано-Франківськ» відкрили кримінальні справи за перевищення повноважень під час затримання працівників СБУ на блокпості під Маріуполем. Кожна сторона доводить власну правоту.

Судова тяганина триває майже три місяці. Бійці запевняють – ні за що не погодяться «замнути» справу, бо тепер це питання їхньої честі, пише Місто.

Збройний напад!

Увечері 14 жовтня 2016 року співробітники СБУ в Донецькій області та Мангуського військкомату в цивільному одязі й на цивільному автомобілі намагалися проїхати через блокпост на в'їзді в Маріуполь. Вони відмовилися пред’явити документи, представившись військовими і оперативниками при виконанні службових обов’язків, як розповідає Назар Кішак, один із чотирьох бійців батальйону «Івано-Франківськ», які чергували у той час.

Вояки запитали пароль. Назар Кішак стверджує, що п'яний майор СБУ В'ячеслав Кравченко, який сидів за кермом, озвучив неправильний пароль, після чого бійці наказали всім вийти з автомобіля. Майор намагався вдарити одного з вояків. Далі бійці діяли за інструкцією. Спочатку зробили попереджувальний постріл у повітря, на що Кравченко витягнув пістолет, який демонстративно зняв із запобіжника. Одразу після цього працівників СБУ і військкомату затримали й обеззброїли.

Блокпост під Маріуполем

Заступник командира взводу, капітан поліції батальйону «Івано-Франківськ» Олександр Гришненко, який у той день був старшим блокпоста, викликав слідчо-оперативну групу смт. Мангуш. Також прибула патрульна поліція Маріуполя, а згодом і заступник начальника СБУ в Донецькій області Анатолій Савицький. Теж напідпитку, як стверджують бійці. Намагався вирвати камеру у вояків, потім забрати відібрану в працівників СБУ зброю. До речі, інцидент вояки знімали на відео, уривки якого можна знайти в інтернеті.

Подію зареєстрували так, начебто на блокпост приїхали п’яні працівники СБУ і військкомату, а бійці батальйону їх за це відлупцювали

«Випадок трапився в День захисника України, що пояснює нетверезий стан порушників», – каже капітан поліції. Патрульні поліцейські склали на В’ячеслава Кравченка протокол за ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у нетверезому стані). А слідчо-оперативна група, за словами Олександра Гришненка, зробила все, аби замести сліди злочину: не вилучили гільзи, якими бійці робили попереджувальні постріли, освідчили тільки водія – майора Кравченка, а рапорти, які написали бійці, узагалі десь загубили. Окрім цього, інформація про напад на блокпост чомусь не потрапила в єдиний реєстр досудових розслідувань. Подію зареєстрували так, начебто на блокпост приїхали п’яні працівники СБУ і військкомату, а бійці батальйону їх за це відлупцювали.

У прес-службі СБУ в Донецькій області відмовилися надавати коментарі, пояснивши, що таким чином не хочуть заважати судовій інстанції приймати адекватне рішення. Однак вдалося поспілкуватися з В’ячеславом Кравченком. Майор стверджує, що в той вечір не він був за кермом, оскільки попередньо вживав алкоголь, а всі його четверо товаришів перебували в тверезому стані. Каже, що пароль дійсно назвали старий, однак лише через те, що заплуталися в часі. Паролі міняються о 20.00, а блокпост перетинали десь на півгодини пізніше. Хоча Назар Кішак наполягає на тому, що пароль був не старий, а саме неправильний – такого паролю, як запевняє боєць, протягом останніх двох тижнів точно не було.

Потім, за словами майора, працівники СБУ і ЗСУ показали свої посвідчення особи. Автівку зупинили на узбіччі та вийшли. Підполковник СБУ Дмитро Ворона зробив зауваження бійцям: чому вони в балаклавах (адже це заборонено на блокпостах, тим паче на тих, які розташовані в тилу) і чому зброя націлена на людей. Попросили підійти старшого блокпоста, аби розібратися в ситуації. «На що бійці закричали нам: «Тримати дистанцію!», потім: «На коліна!» – каже В’ячеслав Кравченко. – Ми, звісно, не стали на коліна, бо це неправильно, як на мене. Такий непослух їх розізлив, і бійці зробили три постріли в повітря. Потім команда: «Лягти!» Ми лягли, й нас почали жорстоко бити, а на запитання на кшталт «за що?» лише погрожували, мовляв, зараз узагалі в полі розстріляють».

Майор заперечує, що він чинив будь-який спротив, також запевняє, що не витягував свій пістолет – його відібрали бійці під час обшуку.

Проти системи

18 листопада в Приморському районному суді Маріуполя відбувалося перше засідання у справі В’ячеслава Кравченка, але бійців про це не повідомили, вони випадково дізналися зі своїх джерел і самі прийшли.

Коли вояки хотіли взнати ім’я та прізвище судді, яка вестиме справу, секретар відповіла, що ніякого суду не буде, бо ще 2 листопада (!) винесли постанову про позбавлення Кравченка водійських прав і стягнення з нього штрафу в розмірі 10 200 грн. Нічого не розуміючи, бійці попросили копію постанови, але секретар сказала узяти її в помічника судді. Коли вояки прийшли до посадовця, той відповів протилежне: жодного засідання 2 листопада не відбувалося і постанови відповідно теж нема. Мовляв, ось сьогодні буде перше засідання.

«Швидше за все, оскільки Кравченко 2 листопада не явився в суд, то того ж дня рішення винесли заочно і таке, яким би воно дійсно мало бути за законом, – припускає Олександр Гришненко. – Але потім приїхали представники СБУ і пояснили, як треба діяти, – так званий суд по-донецьки».

Загалом провели п’ять судових засідань. Бійці хотіли увійти в справу як потерпілі, аби мати право знайомитися з матеріалами, оскаржувати тощо. Але суддя відмовила, мотивувавши тим, що вояки не внесені в протокол, тому не можуть вважатися потерпілими. «Однак це нісенітниця, бо одне від другого не залежить», – стверджує адвокат бійців Дмитро Коробко.

Суд також відмовився брати до уваги свідчення поліцейських, які перевіряли В’ячеслава Кравченка на вміст алкоголю. Окрім цього, в суді прийняли, що не майор був за кермом (а протокол складали тільки на нього), а його тверезий товариш. Довести протилежне неможливо, бо на блокпості, на жаль, відсутні камери відеоспостереження. А бійці почали знімати відео, коли Кравченко вже вийшов із автівки. Дмитро Коробко каже – якби звинувачували не майора СБУ, а просту людину, то місцевий суд нізащо б не взяв до уваги такі безглузді аргументи.

Так на початку грудня суд виніс рішення, згідно з яким визнав В’ячеслава Кравченка невинним. Як переконує адвокат, таке рішення було потрібне працівникам СБУ, аби в подальшому використати проти бійців, мовляв, вояки їх незаконно затримали. Однак на це рішення Дмитро Коробко подаватиме апеляцію.

Проти хлопців із батальйону відкрили п’ять кримінальних проваджень, які стосуються перевищення повноважень, нанесення тілесних ушкоджень і т. д. Адвокат стверджує, що справу розслідують нишком. Адже коли вже напишуть обвинувальний акт, бійцям буде значно важче захищатися. Тому вояки разом зі своїм правозахисником намагаються уже зараз втрутитися, наприклад вимагають клопотаннями, аби їх допитали, аби долучили до справи відео, зняті під час інциденту, тощо.Бійці поліцейського батальйону "Івано-Франківськ"

У свою чергу В’ячеслав Кравченко запевняє, що у слідчих є всі необхідні відео, які вилучили в поліцейських. Також майор розповідає, що телефонували до керівництва сектору «М», аби запросити представників батальйону долучитися до проведення слідчого експерименту, щоб відтворити всі події, котрі трапилися на блокпості. Ніхто не приїхав, мотивувавши тим, що слідство ведеться упереджено.

За сценарієм

Як відомо Дмитрові Коробку з неофіційних джерел, одразу після інциденту на блокпості працівники СБУ планували негайно помститися бійцям – підставити, а потім кинути за ґрати. Тому адвокат вояків вирішив убезпечити їх і виклав в інтернет відео з місця події. Так випадок набув значного розголосу по всій Україні.

Адвокат припускає, що справу розглядають за популярним у правоохоронних структурах сценарієм: коли її не хочуть розслідувати, то футболять по всіх відомствах. Зрештою вона десь губиться. Цікаво, що справу, яку розпочали за заявами працівників СБУ, активно розслідують з першого ж дня. Тоді як провадження про збройний напад на блокпост, котре відкрили за заявою бійців, чомусь відокремилося і почало «гуляти» по різних інстанціях.

До речі, на Донбасі на суддів і слідчих, за словами Дмитра Коробка, працівники донецького СБУ чинять значний тиск. «Ви ж розумієте, що таке СБУ в зоні бойових дій, – каже правозахисник. – Вони можуть робити все, що завгодно – аж до фізичного знищення. І ніхто кінців не знайде».

Окрім цього, знаючи, як працює місцева військова прокуратура, а особливо стосовно добровольців, яких там терпіти не можуть, адвокат не сумнівається, що суд розглядатиме справу івано-франківських бійців упереджено. Звісно, не на їхню користь.

Питання честі

Заступник начальника ГУ Національної поліції в Івано-Франківській області Василь Віконський наголошує, що бійці батальйону діяли згідно з наказами й законами, котрі введені в зоні проведення АТО та функціонують під час бойових дій. Причому вояки провели затримання на найвищому рівні – без жодного пострілу на ураження.

Голова ГО «Обласна спілка учасників АТО» Андрій Долик погоджується – бійці все зробили правильно і навіть м’яко: «Хай дебошири дякують Богові, що не отримали кулю в лоб, адже йшлося про груповий збройний напад на блокпост».

Керівник спілки зазначає, що схожі інциденти час від часу трапляються на блокпостах, але майже в усіх випадах конфлікт урегульовується одразу. Як правило, порушники розуміють, що «бикували», і власну ганьбу не виносять на широкий загал.

В’ячеслав Кравченко інформує, що протягом останніх чотирьох місяців стосовно блокпоста під Маріуполем цивільні громадяни подали 12 заяв зі скаргами на бійців, звинувачуючи їх у перевищенні службових обов’язків, побитті.

Олександр Гришненко уточнює, що з липня 2016 року на цьому блокпості чергували не лише бійці батальйону «Івано-Франківськ», але також вояки маріупольської поліції і нацгвардійці.

Відомий донецький блогер, знаний за прізвиськом Андрій Шокотько або Pauluskp, часто пише про порушення, які трапляються на блокпостах. Він каже, що до тих, хто там стоїть, ставиться швидше упереджено і зазвичай їх не захищає. Але у випадку з івано-франківськими бійцями думає інакше. Він не тільки прочитав матеріали справи, а й подивився повне, поки не опубліковане відео, поговорив із місцевими добробатівцями й іншими джерелами.

«У мене немає сумнівів, що співробітник СБУ Кравченко перебував за кермом у п'яному стані та вийшов з автомобіля з пістолетом у руці, – зауважує блогер. – Зараз Кравченко домігся рішення маріупольського суду про те, що за кермом був не він. Щойно ми отримаємо копію рішення суду, воно буде опубліковане разом із відео, яке доводить зворотне. Це відео зняте бійцями, а також з нагрудної камери патрульних поліцейських».

Андрій Шокотько каже, що довіри до судів немає. Особливо тих, що на Донбасі. Тому правозахисники давно домагаються, щоб справи добробатівців розглядали в сусідніх регіонах, де виправдувальних вироків помітно більше.

Як розповідає Дмитро Коробко, правда у судах на Донбасі залежить від того, в кого сила і зброя: «Я особисто бачив, як судове засідання відбувається під прицілами автоматів».

Блогер наголошує, що врятувати бійців батальйону «Івано-Франківськ» може тільки розголос і підтримка громадськості.

Назар Кішак

Назар Кішак стверджує, що вояки в жодному разі не дозволять «замнути» справу: «Блокпости у зоні бойових дій вигадані не для того, аби лякати місцеве населення чи щоб там дебоширили п’яні офіцери. Тепер це питання честі не лише батальйону «Івано-Франківськ», але й МВС загалом».

Автор: Наталя Мостова

*Стаття опублікована у журналі “МІСТО” №3