Як бюджетно відпочити в Карпатах


Багато українців влітку вирушають до Карпат за враженнями. Хтось готовий витратити на це пристойну суму, а хтось розпланував для себе скромний бюджет. В горах місце знайдеться для кожного.

Журналісти Еспресо.TV поцікавилися у групи молодих людей, що нещодавно повернулася з відпочинку у гірському комплексі, перевагами та недоліками відпочинку в горах.

Маючи в кишені всього 1200 гривень ви можете провести вікенд в затишному дерев’яному гірському будиночку з лазнею, басейном та 3-х разовим харчуванням. Окрім цього у вартість входить рафтинг (катання на човні по гірській річці), підйом на Говерлу, туристичний маршрут на канатній доріжці та трансфер до місця проживання з Івано-Франківська. Відпочинкові комплекси пропонують безліч додаткових послуг. Кожен охочий може замовити також кінну прогулянку, різноманітні екскурсії, піти в ліс за грибами та ягодами та всіляко організовувати своє дозвілля. Головне – бути готовим до екстремального вікенду в лоні дикої природи поблизу неймовірної краси українських Карпат. 

Щодо цін, то для прикладу, рафтинг коштує 300 гривень з дорослої особи та 200 гривень з дитини, прокат велосипедів – 100 гривень на день, екскурсії – 150 гривень з людини, масаж – від 50 гривень, більярд – 30 гривень за годину з людини. 

“Коли мені друзі запропонували цю поїздку я спершу відмовлялася, бо думала, що буде дорого, але коли дізналася суму, то відразу погодилася. Для любителів екстріму та чогось незвичного тут просто рай. Щодня ми прокидалися на світанку і йшли в гори, в цей час тут просто неймовірно гарно”, – ділиться враженнями фотограф Олена Котик.

За її словами, Карпати влітку не менш привабливі для туристів ніж взимку, адже з вершини Говерли відкриваються такі краєвиди, що аж дух захоплює, і кожен українець мусить тут побувати. Проте, подорож потрібно ретельно спланувати і обов’язково бронювати житло завчасно та перевірити погоду, адже від неї тут багато чого залежить. В горах часто бувають грози, і звісно, в ці моменти гуляти там дуже небезпечно та й про рафтинг можна буде забути.

Але якщо екстремальний відпочинок в горах, це саме те, що вам потрібно, то не варто зволікати і вперед за враженнями в мальовничі Карпати!

Проте, якщо ви давно мріяли про відпустку, але вас зупиняють майбутні витрати, то будьте спокійні, – вихід є. Від вас вимагається знайти великий рюкзак, спальний мішок, похідну чашку та тарілку – і можна вирушати. Сучасні “дикуни” ночують просто неба, готують їжу на багатті та абсолютно необмежені у програмі відпочинку. 

Журналістам вдалося поспілкуватися з молодими рок-музикантами, які вже 4 роки їздять на фестиваль Шипіт, що з початку 90-тих проходить біля одноіменного водоспаду у Карпатах. Офіційно його ніхто не організовує – просто творчі люди збираються разом і спілкуються між собою.

“Спочатку це були хіпі, які організували там свій неформальний фестиваль – туди з’їжджалися з усього колишнього Радянського Союзу, а зараз він дещо змінив формат. Ми про це дізналися і чотири роки тому вперше наважились туди поїхати, а тепер відвідуємо його щороку. Взяли з собою намети, рюкзаки та гарний настрій. Цього року втрапили туди якраз на Івана Купала”, – ділиться з нами гітарист гурту Дмитро Боремський. 

Сам водоспад Шипіт – туристичне місце, туди, і в час поза фестивалю, багато людей просто приїздить відпочивати. А трохи вище збираються вже творчі люди на свій неформальний захід.

Як розповідають учасники гурту, на фестивалі всі живуть у наметах і розбиваються між собою на своєрідні общини. Розділяються по різних напрямках: музичних, поетичних, художніх. Щовечора біля кожного такого табору проходять концерти без програми, так звані експромти. Всього в таборах жили тисячі людей, і всі між собою спілкувалися. Людей з різних куточків України привабила природа, відсутність цивілізації та можливість свободи творчого вираження. 

Такий відпочинок коштував хлопцям 500 гривень, з них 300 гривень витратили на дорогу, а 200 гривень на продукти. Проте, вони переконані, що туди можна їхати навіть зовсім без грошей, адже туди з усіх куточків світу до водоспаду Шипіт з’їжджаються такі люди, які готові з тобою поділитися останнім. 

Хлопці зізнаються, прихильників такого роду відпочинку серед їхніх знайомих стає все більше. Адже коли ти живеш у місті, де все вже звичне та буденне – домашній затишок, тепла постіль, душ та інші зручності, то рано чи пізно захочеться якихось потрясінь, нових вражень, чогось дійсно справжнього та гарного. Тож Карпати з року в рік ваблять туристів своєю давньою гуцульською магією, неймовірної краси пейзажами та незвіданими гірськими стежками.

Подорожувати можна як і з повним гаманцем, так і з порожніми кишенями, кожен вирішує сам.