Як дбати про свій зір: прості поради


Всесвітній день зору (World Sight Day) відзначається у другий четвер жовтня за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров'я. Цього року він припадає на 12 жовтня. Експерти визначили кілька практичних порад, які допоможуть подбати про свій зір.

Про це пише Центр громадського здоров'я МОЗ України.

Проходьте профілактичні огляди

Огляди у лікаря допоможуть впевнитися, що ваш зір не погіршується.

Також багато хвороб очей, наприклад, глаукома, діабетична ретинопатія (пошкодження сітківки ока внаслідок цукрового діабету) можуть проходити без симптомів на початкових стадіях. Виявити ці небезпечні захворювання можна під час профілактичного огляду.

Правильно харчуйтеся

Наш щоденний раціон впливає на ваш зір. Фахівці радять додати у меню фрукти та овочі, а також рибу, багату омега-3 жирами.

Стежте за вагою

Надмірна вага чи ожиріння підвищують ризики розвитку діабету та інших хронічних захворювань, а це може призвести до захворювань очей чи навіть втрати зору.

Одягайте сонцезахисні окуляри

В сонячні дня не нехтуйте окулярами, вони захищатимуть очі від ультрафіолетового проміння. Найкраще сонцезахисні окуляри купувати у спеціалізованих магазинах та після консультації з лікарем.

Не куріть

Одне з досліджень показало зв’язок куріння із розвитком катаракти чи пошкодженням зорового нерва, які можуть призвести до втрати зору.

Робіть відпочинок для очей

Якщо ви працюєте за комп’ютером чи тривалий час концентруєтеся на чомусь одному, ваші очі втомлюються. Зробіть вправи для очей, наприклад, кожні 20 хвилин переводьте погляд на 20 метрів вдалину на 20 секунд. Ця коротка вправа зменшить напруження в очах.

Дотримуйтеся гігієни

Якщо ви користуєтеся контактними лінзами, завжди ретельно мийте руки перед тим, як одягати чи знімати їх.