Як франківці розраховуються за надані житлово-комунальні послуги


За результатами проведеного аналізу стану оплати населенням за житлово-комунальні послуги за підсумками І півріччя 2015 року можна відмітити, що рівень оплати за надані послуги залишається стабільним і коливається в межах кількох відсотків.

Про це повідомив директор департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Михайло Смушак.

«Найбільш високий рівень оплати за результатами І півріччя 2015 року зафіксовано при сплаті населенням за послуги з теплопостачання, який перед ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» склав – 112,5%, а перед ТзОВ «Станіславська теплоенергетична компанія» – 116,3 %. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року рівень оплати населенням перед ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» зріс на 6,0%. Такий високий рівень оплати пояснюється роботою теплопостачальницьких підприємств щодо стягнення заборгованості», – наголосив Михайло Смушак.

За його словами, стабільним залишається рівень оплати населення за послуги з водопостачання та водовідведення перед КП «Івано-Франківськводоекотехпром»,  який за підсумками І-го півріччя 2015 року склав 97,8%. В порівнянні з аналогічним періодом попереднього року рівень оплати за послуги з водопостачання зріс на 0,7%.

Також на 7,7% зріс рівень оплати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій перед КП «Єдиний розрахунковий центр», який за цей період склав 99,1%. Якщо врахувати, що крім послуг з утримання житла населення окремо оплачує КП «ЄРЦ» за здійснення поточних та капітальних ремонтів, рівень оплати за які становить 109,9%, то загальний процент оплати населення перед КП «ЄРЦ» за І півріччя 2015 року становить 99,6 %. Таким чином КП «ЄРЦ» перевищило рівень оплати, який мали ЖЕО (за підсумками І півріччя 2011 р. – 98,2%). Довідково можна зазначити, що на момент створення ЄРЦ рівень оплати становив – 69%, за підсумками 2012 року – 84%, за підсумками 2013 року – 92,7%, а за підсумками 2014 року – 94,5%.

Ще одним комунальним підприємством, яке надає послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у м. Івано-Франківську є «Дирекція замовника». Попри те, що дане підприємство обслуговує такий складний житловий фонд як гуртожитки, відсоток сплати населенням за його послуги є традиційно високим, і за перше півріччя 2015 р. цей показник склав 91,9%.

Традиційно найнижчим є рівень оплати за послуги з вивезення твердих побутових відходів. За підсумками першого півріччя 2015 р. рівень оплати населенням за ці послуги становив:

       а) перед перевізником ПрАТ «АТП-0928» – 82% (у порівнянні з попереднім періодом рівень оплати знизився на 8%).

       б) перед ДП «Автоколона 2222» – 83,7% (підвищився на 1,7%).