Як франківська художниця-самоучка стала відомою завдяки своїм портретам


Портрети Маріани Гураль, її манера відображення людей такими реалістичними, сучасними й водночас “живими” запала в душу багатьом франківцям.

Особливо вражаюче виглядають роботи художниці, коли дізнаєшся, що їй – лише 19 років. А ще – у неї зовсім немає мистецької освіти! Більше про свою творчість дівчина розповіла команді OGOGO!

-Як і коли почали малювати?

-Насправді, скільки себе пам’ятаю – у мене завжди була любов до малювання. Не можу сказати, коли саме почала малювати, вивчала нові техніки, стилі, та все ж усе прийшло поступово. Щоправда зараз чимало часу йде на освіту – навчаюсь в ІФЮІ НУ “ОЮА”, майбутній юрист, та планую поєднати своє життя з юриспруденцією.

photo5303133851838687632

-Десь навчались малювати?

-Навчилась малювати сама, не ходила у художню школу, навіть уроків з малювання не брала. Можу сказати, що всі мої портрети – це виключно моє вміння та певне уявлення про те, повинен виглядати портрет.

photo5303133851838687635

-То виходить, що людям, які люблять малювати, не потрібна художня школа?

-Моя думка така – художні школи саме для вдосконалення свого вміння, а так як для мене це хобі, то я просто насолоджуюсь процесом. Сама навчилась – отримала результат.

-Скільки часу йде на створення однієї роботи?

-На створення одного портрету можу витратити від трьох днів до трьох тижнів, все залежить від складності.

photo5303133851838687634

-Як люди дізнались про те, що ти малюєш на замовлення?

-Дізнаються переважно через соціальні мережі, адже часто закидую фото власне процесу створення портретів.

-Де можна замовити твій малюнок?

-Замовляють портрети безпосередньо в мене, зв’язатись зі мною дуже просто через Інстаграм. Завжди допомагаю із вибором формату, та власне фото, з якого буде створений портрет.

photo5303133851838687631

-Чи потрібне певне натхнення для початку малювання? Чи це вже технічна робота?

-Часто буває, що через велику кількість замовлень я фізично не встигаю завершити роботи, тут вже й мови не може йти про натхнення, адже все перетворюється на просто технічну роботу, яку потрібно виконати у певні терміни. В такі моменти я покладаюсь на розуміння та терпіння з боку клієнтів. Але однозначно так, натхнення потрібне. Особисто моїм поштовхом до створення чогось нового, чи освоєння нових технік можуть бути роботи інших сучасних художників.
photo5303133851838687633
 
-Малювати портрети в кольорі – важче ,чи легше, ніж у чорно-білих тонах?
 
-Хоч я малюю всі портрети у кольорі, та до чорно-білих  в мене окрема любов. По складності вони однакові, але як на мене -в двоколірному портреті більше загадковості, емоцій.
 
-Чи може малювання портретом бути основним заробітком?
 
-Однозначно так! Малювання портретів досить прибуткове. Головне – вміння, бажання, терпіння, час. Тому надалі планую займатись створенням портретів та вдосконаленням своїх навичок.
 
-Чи цікавишся ти франківським мистецьким життям? Відвідуєш виставки можливо?
 
-Не можу сказати, що часто відвідую виставки. Все ж я майбутній юрист, а малювання виключно хобі, тож читати закони якось ближче. Але часто люблю прогулятись Бастіоном, там є неймовірні роботи на різну тематику. Тому можу сміливо сказати, що у Франківську є дуже талановиті художники!