Як готуються у Долинському районі до 1 вересня у Новій українській школі


Нова українська школа - це довготермінова реформа, яка розпочнеться вже зараз, але сьогоднішні школярі також повинні відчути зміни й отримати кращу якість освіти.
В Україні триває підготовка педагогічних працівників для роботи в умовах Нової української школи. Зокрема, в Долинському районі проходять підготовку 76  слухачів курсів учителів початкових класів, яких  зібрали команда тренерів Долинської локації.  Гостинно запросила до себе педагогів Долинська ЗОШ І-ІІІ ступенів №7, створивши  належні умови для проведення курсів.

Уже з перших днів навчання  (3-4 березня) слухачі побачили різницю між тим що є, і тим що пропонує Нова школа,  відчули, що навчання першокласників треба організовувати по новому. Розуміння того прийшло через гру, через запропонований тренерами нестандартний творчий підхід осягнення складних тем і практичну площину. Присутні переконалися, що Нова школа  відкриває учителю і учневі велику можливість для пізнання і творчості.

 Всі  очікували наступної зустрічі, яка відбулася з 4 по 8 червня для двох груп (учасники третьої групи працюють з 11 по 15 червня).  Навчання на курсах підвищення кваліфікації було побудоване на трьох правилах: пояснення нововведень, практична реалізація  через творчі прийоми і рекомендації де і коли можна використати це у навчальному процесі. І так  для розуміння кожної теми кожного модуля. Цікаво було представлені тренерами  теми оцінювання і інклюзивної освіти.

На завершення курсів із слухачами зустрівся заступник начальника управління освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Віталій Олійник, який обговорив із вчителями важливі питання впровадження освітньої реформи. Найбільшу цікавість слухачі курсів проявили до створення освітнього середовища майбутніх першокласників, що стало б важливим доповненням до застосування на практиці набутих вмінь.

Підсумовуючи викладене, хочеться звернути увагу на кілька моментів, які слухачі засвоїли під час курсів:

- робота вчителя в початковій школі – розкрити потенціал кожної дитини, а не перевірити її на відповідність певному стандарту;

- жодних негативних суджень чи критики роботи дитини;

- формувальне оцінювання не може складатися з балу, цифри, букви чи лише одного слова;

 - до кожного інструменту ставимо запитання: «Для чого ми робимо саме це?»

- у Новій українській школі оцінюємо не результат а процес, відсутнє традиційно для України оцінювання як вироку;

- навчаємо граючись - ось основне правило.