Як купити авто на півмільйона дешевше — з декларації військового комісара Івано-Франківська Ігоря Сорокопуда


Електронні декларації українських посадовців іноді виглядають, як бізнесові історії успіху. Не будемо ходити далеко, достатньо подивитись декларацію військового комісара Івано-Франківська Ігоря Сорокопуда.

Так, за 2016 рік він вказав земельну ділянку 25 соток (записана на дружину), квартиру 62,4 кв. м у Снятині (теж на дружині), авто Ауді A6 (у власності дружини) та позашляховик Тойота Ланд Крузер Прадо — його власником зазначений сам військовий комісар, пише Репортер.

Крім того, там ще є зарплата, матеріальна допомога, банківські рахунки, відсотки з них і т.д. Кому цікаві всі деталі, той завжди може почитати оригінал декларації, але найцікавішою тут видається саме історія Тойоти.

За декларацією за 2016 рік, Ігор Сорокопуд придбав її 23 серпня 2015-го за 149000 грн (на той час це було приблизно 18 тис доларів). Згідно зі змінами, які воєнком чемно задекларував 18 липня цього року, він продав «рухоме майно» за 240230 грн (на сьогодні — близько 9 тис доларів) і купив новіший позашляховик тої ж моделі — Тойота Ланд Крузер Прадо 2011 року за… 298254 грн, тобто дешевше, ніж 11 тис доларів. І це при тому, що ринкові ціни на подібні автомобілі не опускаються нижче 30 тис у валюті США, тобто десь 770-790 тис грн.

Як можна придбати автомобіль на півмільйона дешевше за ринкову ціну? Це правоохоронцям краще спитати у самого Ігоря Сорокопуда.

Ось що передбачає з цього приводу стаття 366-1 Кримінального кодексу України (Декларування недостовірної інформації):

«Подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції», або умисне неподання суб’єктом декларування зазначеної декларації – караються штрафом від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 42 500 до 51 000 грн – Ред.) або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Примітка. Відповідальність за цією статтею за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації стосовно майна або іншого об’єкта декларування, що має вартість, настає у випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб».