Як новий Статут міста допоможе активним іванофранківцям


В Івано-Франківську відбулася прес-конференція авторів тексту нової редакції Статуту територіальної громади міста, на якій було зазначено ті важливі зміни, які були внесені до Статуту

Як відомо, 19 травня 2015 року Івано-Франківська міська рада затвердила нову редакцію Статуту територіальної громади міста, а на минулому тижні, 23 червня 2015 року, цей документ був зареєстрований Івано-Франківським міським управлінням юстиції.

Над розробкою нової редакції основного документу міста під керівництвом секретаря міської ради Миколи Вітенка спільно працювали спеціалісти експертно-аналітичного та юридичного відділів виконавчого комітету міської ради, депутати міської ради, науковці, представники Інституту Політичної Освіти, ГМ «ОПОРА» та інших громадських організацій.

Початковий проект документу був обговорений на громадських слуханнях 4 березня 2015 року, в результаті яких до тексту було внесено зміни та доповнення. Згодом його розглянула і постійна депутатська комісія з питань законності. У результаті всієї роботи місто Івано-Франківськ отримало новий Статут територіальної громади, який претендує на місце одного з кращих статутів міст України.

Секретар міської ради Микола Вітенко висловив думку, що новий Статут є дуже ефективним механізмом впливу громадськості на діяльність органів міської влади, і що активні громадяни тепер мають повноцінну можливість відстоювати свою точку зору та проявляти власну ініціативу як у питаннях, які стосуються окремого району міста, так і міста в цілому. Для цього була розроблена спеціальна процедура, згідно з якою місцеві жителі можуть ініціювати розгляд міською владою будь-якого питання, яке стосується місцевого самоврядування.

Керівник експертно-аналітичного відділу Станіслав Козлов наголосив на тому, що 11 липня буде проведено навчальний семінар для громадських активістів для більш ефективної реалізації положень нового Статуту, та зазначив, що з усіма проектами місцевих ініціативних груп, які виноситимуться на розгляд міською радою, та питаннями, які обговорюватимуться на громадських слуханнях, можна буде ознайомитися на сайті Івано-Франківської міської ради у розділі «громадська участь».

Представник Інституту Політичної Освіти Тарас Случик зауважив, що чекати значної активності громадян, які найближчим часом виявлять бажання скористатися змінами до Статуту, не варто через ще недостатньо високу поінформованість про ці зміни громадян. Також він назвав нову редакцію Статуту «малою Конституцією міста», яка спрямована стати активним, простим і доступним механізмом контролю міської влади громадськістю та закріпити авторитет та рейтинг нашого міста.

Надзвичайно важливою зміною до нового Статуту є затвердження норми обов`язкового звітування перед територіальною громадою міста до 31 березня за попередній рік роботи міського голови, депутатів міської ради та виконавчого комітету міської ради. Така норма передбачає чітку процедуру проведення звітів та унеможливлює довільне трактування законного обов’язку звітування представників міської влади.

Неабияку роль також відіграє той фактор, що проект Статуту територіальної громади міста розроблявся у співпраці фахівців та представників громади Івано-Франківська. Завдяки активному залученню громадських активістів вдалося затвердити ті зміни, які принесуть максимальну користь громаді міста.