Як перемогти лінь: ефективні методи


Іноді змусити себе щось робити – майже титанічна справа. Адже поніжитись на дивані разом з улюбленим серіалом та великою порцією смаколиків – куди приємніше.

В підсумку, через лінь – ми отримуємо відтерміновані дедлайни та зірвані плани. Для таких випадків є кілька перевірених способів, які допоможуть знайти сили і бажання для великих і повсякденних звершень, пише Lifehacker.

ПРАВИЛО ОДНІЄЇ ХВИЛИНИ

Це правило допоможе тим, кому складно виконувати однотипні дії. Наприклад, відвідувати курси або спортивні тренування. Виходячи з японської методики кайдзен (або правила однієї хвилини), необхідно займатися якоюсь справою щодня протягом однієї хвилини. В цьому випадку ви не будете відчувати напруги, а лише радість і задоволення від зробленого.

Короткі заняття надихнуть вас, допоможуть повірити в свої сили і будуть мотивувати на великі звершення. Поступово час потрібно збільшувати, поки ви не дійдете до необхідної тривалості.

ПРАВИЛО ТРЬОХ ВДИХІВ

Це відмінний спосіб, який допомагає в тих випадках, коли ви не можете почати виконувати будь-яку справу. Наприклад, прибирання. Дайте собі установку, що після трьох вдихів ви приступите до справи.

Зробіть три глибоких і повільних вдиху і видиху. За цей час уявіть першу дію, яку потрібно зробити. Після третього видиху ви відчуєте прилив сил.

ПРАВИЛО ГАРНОГО НАСТРОЮ

Найчастіше причина нашої ліні – поганий настрій. Обдурити мозок досить просто: протягом декількох секунд думайте про те, що ви абсолютно щасливі і посміхайтеся.

Ваші думки самі приведуть вас до якихось позитивних подій з минулого, настрій покращиться, а з таким настроєм і приступити до справи простіше простого.

ПРАВИЛО ПРОДУКТИВНОГО РАНКУ

Часто в професійній діяльності нам необхідно зробити невеликі, але нецікаві або неприємні справи. Найчастіше їх відкладають на потім, часом і зовсім забуваючи і отримуючи зауваження від керівництва.

Визначте для таких справ ранкові години. Особливо якщо завдання має механічний характер, наприклад впорядкувати документацію за певним критерієм.

Вранці подібні завдання мозок виконує легше і швидше. Крім того, після успішного виконання нудною завдання ви відчуєте додатковий приплив сил і з ентузіазмом приступите до інших справах.

ПРАВИЛО “МЕНШЕ ДУМАЙ – БІЛЬШЕ РОБИ”

Це правило відноситься до довгострокових цілей, здійснення яких часто нами відкладається. Ми обдумуємо, опрацьовуємо всі можливі варіанти розвитку подій, ризики, результати.

Звичайно, при такому підході лінь і страх обвивають навколо вас свої ланцюги. Іноді потрібно просто робити. Продумувати найближчий крок і виконувати його, а потім аналізувати результат. Ви можете бути геніальні, але ніхто про це не дізнається, якщо ви нічого не зробите.