Як попередити інсульт? Найпоширеніші питання та відповіді спеціалістів


Серцево-судинні захворювання, до яких також належить інсульт, дуже поширені в наш час та дають досить високий відсоток смертності та інвалідизації.

Тому з уст людей, що звертаються на прийом до невролога та кардіолога, все частіше звучать питання:

  • На фоні чого виникає інсульт?
  • Які фактори ризику виникнення інсульту?
  • Як попередити дане захворювання?
  • Які перші його ознаки та передвісники?

 Основні фактори ризику виникнення інсульту

Пригадаємо, що інсульт – це гострий розлад мозкового кровообігу, проте найчастіше виникає на фоні хронічних патологій. Основними факторами ризику інсульту є:
 -  гіпертонічна хвороба,

 - цукровий діабет, 

 - атеросклероз судин,

 - порушення ритму серця,

 - порушення загортальної системи крові,

 - патологія нирок та печінки,

 - деформація ходу судин внаслідок їх спазму або стенозу,

 - патологія судинної стінки.

Як попередити інсульт?

Досить часто люди цікавляться, які аналізи варто здавати та які показники контролювати, щоб попередити інсульт. Отож, обов’язково потрібно визначити згортальні властивості крові (коагулограма), визначити рівень холестерину по фракціях (ліпідограма), при потребі – рівень глюкози, глікозильованого гемоглобіну, печінкові та ниркові проби.

З інструментальних обстежень обов’язковими є ЕКГ, ЕХО-КС, триплекс не сканування судин шиї та дуплексне сканування інтракраніальних судин, при потребі КТ, МРТ головного мозку, ангіографія.

При виявленні підвищеного рівня холестерину призначаються статини. Підбір гіполіпідемічних засобів здійснюються фахівцем, враховуючи те, яка саме фракція підвищена і які нявні супутні патології. В молодому віці, при незначно підвищеному рівні холестерину, ефективними будуть препарати на основі червоного тису і, звісно ж, дієтичне харчування з виключення жирних та смажених продуктів, також відмова від алкоголю та куріння.

Обов’язково варто перевіряти судини шиї на наявність холестеринових бляшок, які можуть як поступово закупорювати судини, так і і відриватися і з током крові заноситися в судини мозку, викликаючи цим самим інсульт. Тому, грамотний спеціаліст при УЗД судин обов’язково повинен вказати не тільки розмір і локалізацію бляшок, а й, що не менш важливо, їх ехогенність, стабільність, описати їх поверхню та наявність чи відсутність звиразкувань. При потребі призначається ангіографія та консультація судинного хірурга.

На основі коагулограми призначаються ліки для розрідження крові. Людям з гіпертонічною хворобою потрібно щоденно під контролем АТ за призначенням лікаря вживати гіпотензивні засоби.

Передвісники інсульту

Є ряд ознак, що можуть бути сигнальним дзвінком для виявлення інсульту:

  • затерпання половини тіла;
  • слабкість в кінцівках;
  • порушення мови, ковтання;
  • перекос обличчя.

При наявності даних симптомів негайно звертайтеся за медичною допомогою, навіть якщо вказані вище симптоми утримувалися всього кілька хвилин. Зазвичай вони є проявами транзиторної ішемічної атаки, яка в 30% передує інсульту.

Якщо у вас є питання щодо профілактики первинного інсульту, попередження повторного, лікування його наслідків, звертайтеся в МЦ «Оксфорд Медікал». Вам допоможе кваліфікована команда лікарів (кардіолог та судинний невролог). У нас ви можете пройти триплекс не сканування судин шиї, ЕКГ, ЕХО-КС, пройти лабораторне обстеження, і за потреби отримати кваліфіковане лікування.

Наталія Вінтонів-Трушик невролог МЦ «Оксфорд Медікал».

На правах реклами