Як працює амбулаторія сімейної медицини приміських сіл Угорники та Микитинці


У Івано-Франківську триває робота над розвитком такої служби, як сімейна медицина. Особливої уваги заслуговують відділення загальної практики, які діють у приміських селах. Адже жителям сіл уже не потрібно їздити для медичного обстеження до тієї чи іншої міської поліклініки, у приміських селах працюють амбулаторії європейського зразка.

Якщо говорити про села Угорники і Микитинці, то амбулаторія загальної практики і сімейної медицини, яка обслуговує територію від в’їзду від Тисмениці до Івано-Франківська, надає медичні послуги 9639 жителям, з них – 8130 дорослих, 221 підліток і 1228 дітей.

„У 2002 році тут було створене відділення, а у 2013 – з ініціативи голови сільської ради села Угорники Любові Атаманчук,  було зроблено реконструкцію приміщення колишньої сільської ради. Коштами міського бюджету тут здійснено ремонт, закуплено оснащення і у листопаді 2013 року ми перейшли у нове приміщення”, – розповідає завідуюча амбулаторії Ольга Процюк.

У цьому відділенні працює шестеро лікарів, троє з них закріплено за Угорниками, троє – за Микитинцями.

На першому поверсі амбулаторії загальної практики і сімейної медицини працює реєстратура, яка підключена до мережі міської поліклініки №3. Діє лабораторія, де проводять забір на загальний аналіз та на рівень цукру в крові, на мікрореакцію. Також тут наявний жіночий оглядовий кабінет, та два кабінети прийому лікаря. Для огляду пацієнтів придбано сучасний апарат ЕКГ, УВЧ, ультразвук, електрофорез, кварц, інгалятор, біодинамік. Фізіотерапевтичний кабінет оснащений сучасною апаратурою, працює маніпуляцій ний кабінет.

Особливої уваги заслуговує кабінет здорової дитини, який призначений для того, щоб розділити потік здорових і хворих дітей. Адже здорові дітки, які приходять на профогляд чи на щеплення, одразу піднімаються в яскраву кімнату, стіни якої розмальовані казковими персонажами, і не контактують біля кабінетів лікарів з хворими дітьми.

Діють у амбулаторії і два ліжка денного стаціонару, де жителям сіл проводять внутрівенні капання чи ін’єкції.

Власне і спостерігають лікарі своїх пацієнтів тут фактично від народження і до старості. Згідно графіка, до сіл виїжджають вузькі спеціалісти – кардіолог, невропатолог, окуліст, привозять час від часу і пересувний флюорограф.

Головний лікар міської поліклініки №3 Наталія Ветоха наголошує: „Сімейні лікарі надають у амбулаторії невідкладну допомогу, допомогу на дому, як при термінових викликах лікаря, так і при диспансеризації. Тобто повну первинну медико-санітарну допомогу жителям сіл. У середньому на одну дільницю припадає 1600 пацієнтів. А згідно посадових обов’язків, при необхідності лікарі і медсестри здійснюють також і подвірні обходи”.

Проводять при амбулаторії і сан-освітню роботу. Так, Ольга Процюк редагує та випускає газету „Сімейний лікар радить” при допомозі депутата міської ради Романа Онуфріїва. У газеті, яку безкоштовно роздають жителям сіл, медики висвітлюють питання профілактики різних захворювань, наголошують на необхідності ведення здорового способу життя, профілактику туберкульозу.

Амбулаторії загальної практики і сімейної медицини, які працюють у приміських селах Івано-Франківська є однією із важливих ланок охорони здоров’я. За словами головного лікаря міста Тараса Масляка, такі медичні структури діють у більшості європейських країн та уже довели свою перевагу над дільничною медициною.