Як проекти отримають ґрант від Urban Space 100 у квітні


У суботу, 29 квітня відбулися чергові загальні збори співзасновників громадського ресторану UrbanSpace 100.

Цього разу фінансову підтримку отримали 6 проектів. Розповімо про них детальніше: 

1. Проект «Лісова Школа». Лісова школа – це об’єднання батьків та дітей, яке прагне сприяти розвитку дітей через активну і неструктуризовану гру на природі. Для команди ідеалом є так звані «forest schools», які набирають популярності в країнах ЄС, США, Канаді і Австралії.
Основні завдання школи – проведення активного часу на природі , надання можливості «вільної гри» для дітей, проведення часу батьків і дітей разом, формування екологічної свідомості учасників школи. 

2. Дворик «Шевченко Три». Дворик «Шевченко, 3» було облаштовано рік тому завдяки об’єднанню містян навколо спільної ідеї. В самому центрі міста з’явилась нова локація під відкритим небом, що належить одразу всім жителям міста. Це публічний простір, відкритий для всіх. Весь теплий сезон локація активно використовувалась різними соціальними групами міста для різних потреб: дитячий майданчик, йога, сальса-вечірки, кінопокази, простір для роботи, презентацій, публічних дискусій, перегляд футболу, збори мам, святкування, спільні вечері, вечори культури, вело-збори та ін. На даному етапі освоєно близько 1/3 території двору.  Цього теплого сезону заплановано наступні кроки: квітень - відновлювальні роботи в дворі, травень - виготовлення вуличних меблів, червень - робота з фасадами та вивісками, облаштування дитячого простору, липень - облаштування міського душу.

3. «Поділися їжею». В рамках проекту «Поділися їжею» буде встановлено спеціальний холодильник, в якому малозабезпечені люди зможуть безкоштовно отримати продукти харчування, які жертвують більш забезпечені мешканці та соціально відповідальні бізнеси міста. На І етапі це буде один холодильник (в реабілітаційному центрі «Гармонія», вул. Молодіжна, 54В), а надалі планується встановити такі холодильники в різних частинах міста.  Їх буде легко впізнати за жовтим кольором та надписом «поділись їжею».

4. День Вуличної Музики. За допомогою реалізації проекту «День вуличної музики» команда прагне активувати музичне та культурне середовище міста, організувати музичну подію, на якій музиканти матимуть можливість розвивати себе та взаємодіяти між собою. Мета – розвинути музичну культуру міста та дати змогу музикантам проявити себе, а людям – послухати якісну сучасну музику, а також самим спробувати себе в музиці, адже гасло свята «Музикантом може стати кожен!». Щороку відбувається музичний арт-проект «Вуличне піаніно», на якому можуть грати усі бажаючі.

5. «Школа майбутнього. Школа IT». Дітей завжди приваблюють комп’ютерні технології. У рамках проекту команда прагне організовувати різні заходи, форуми, воркшопи, та майстер-класи, які будуть ознайомлювати та розвивати IT у школах Івано-Франківська. Організатори планують інтегрувати IT у весь навчальний процес, відкриваючи нові можливості розвитку для молоді і роблячи наше місто відкритим для всього світу завдяки IT. Поширення отриманого досвіду серед педагогів через майстер-класи, засідання предметних комісій, а також в мережі Партнерство в навчанні (Microsoft).

6. Фестиваль для батьків та дітей «Фалькор». Одноденний фестиваль для батьків і дітей «Фалькор» спрямований познайомити батьків із поняттям «коворкінгу», показати, що з народженням дитини соціальне життя і розвиток батьків не повинні завершуватись, що батьки можуть різнобічно розвиватись разом і паралельно зі своїми дітьми. Планується залучити до 150 осіб (батьки і діти). Проект отримав часткове фінансування від заявленої суми.

На сьогоднішній день Urban Space 100 вже підтримав 44 проекти.