Як прикарпатські нардепи два роки працювали у парламенті


Громадянська мережа ОПОРА оприлюднила огляд діяльності прикарпатських депутатів-мажоритарників за перші два роки роботи Верховної Ради України VIII скликання.
  1. Тематика законотворчих ініціатив

Протягом перших двох років роботи Верховної Ради України восьмого скликання народні депутати, що були обрані в одномандатних округах Івано-Франківської області, 433 рази виступали ініціаторами проектів законотворчих ініціатив. Найбільше уваги впродовж цього терміну законотворці приділяли питанням економічної політики, виступивши 170 разів авторами відповідних законотворчих ініціативи. Серед пріоритетних тем у законотворчості прикарпатських мажоритарників також є галузевий розвиток – 123 рази депутати були ініціаторами відповідних законотворчих ініціатив.  35 разів депутати виступали ініціаторами законотворчих ініціатив, що стосуються державного будівництва, 39 разів були ініціаторами законотворчих ініціатив у сфері правової політики і 26 ініціювали законотворчі ініціативи у сфері соціальної політики.Іншим сферам прикарпатські парламентарі приділяли менше уваги. Найменше уваги депутати приділяли питанням двосторонніх міжнародних угод – 2 законотворчі ініціативи,  та питанням заяв і звернень ВРУ і установчих повноважень, зареєструвавши по одній законотворчій ініціативі.

D:\Google Диск\Моніторинг парламенту\2016\Інфорграфіка 2 роки\Розподіл законотворчих ініціатив народних депутатів-мажоритарників з Івано-Франківщини за рубриками.jpg

З низки законотворчих ініціатив, зареєстрованих парламентарями, які були обрані до Верховної Ради України у одномандатних виборчих округах Івано-Франківської області, лише 8% отримали підтримку у Раді та набули чинності. Найбільше чинних законотворчих ініціатив у заліку Анатолія Диріва – 10. З них 7 постанов (5 постанов стосуються процедури розгляду законопроектів) та 3 закони. Юрій Дерев’янко є співавтором 6-ти законопроектів, що набули чинності, та 3-х постанов. Михайло Довбенко є співавтором 7 законотворчих ініціатив, що набули чинності – 4 постанови (1 постанова стосується процедури розгляду законопроектів ) та 3 закони. Юрій Соловей — автор 2-х постанов, які стосуються процедури розгляду законопроектів, та співавтор 4 законів. У заліку Олександра Шевченка 2 законопроекти, зареєстровані в співавторстві, що набули чинності і стали законодавчими актами. Найменше чинних законотворчих законодавчих актів у заліку Юрія Тимошенка – 1 закон, поданий у співавторстві.
 

D:\Google Диск\Моніторинг парламенту\2016\Інфорграфіка 2 роки\Кількість поданих народими депутатами України законотворчих ініціатив, що набули чинності.jpg

  1. Законотворча активність

Протягом перших двох років роботи Верховної Ради України VII скликання найвища законотворча активність зафіксована за Юрієм Дерев’янком, який зареєстрував 110 законотворчих ініціатив, що становить 25% від загальної кількості законотворчих ініціатив, зареєстрованих прикарпатськими мажоритарниками.  На другій позиції за кількістю зареєстрованих законотворчих ініціатив перебуває Анатолій Дирів – 94 проекти законодавчих актів. Михайло Довбенко зареєстрував 73 законотворчих ініціативи, Юрій Соловей – 61 законотворчу ініціативу, а у заліку Юрія Тимошенка 56 законотворчих ініціатив за два роки парламентської діяльності у Верховній Раді. Найменше законотворчих ініціатив протягом перших двох років роботи парламенту VIIІ скликання зареєстрував Олександр Шевченко. У заліку парламентаря 39 законотворчих ініціатив, що становить 9% від загальної кількості проектів законодавчих актів, поданих до парламенту прикарпатськими народними депутатами України, що були обрані у одномандатних виборчих округах.

D:\Google Диск\Моніторинг парламенту\2016\Інфорграфіка 2 роки\Кількість законотворчих ініціатив народих депутатів України.jpg

Лідером за найбільшою кількістю власних законотворчих ініціатив є Анатолій Дирів – 50 проектів законодавчих актів, 37 з яких – це проекти Постанов, що стосуються процедури розгляду законопроектів. Юрій Дерев’янко зареєстрував 21 власну законотворчу ініціативу. 12 власних законотворчих ініціатив зареєстрував парламентар Юрій Тимошенко. У заліку Олександра Шевченка 5 власних законопроектів. Юрій Соловей за два роки роботи у парламенті зареєстрував 3 власні законотворчі ініціативи, 2 з яких це проекти постанов, що стосуються процедури розгляду законопроектів. Найменше власних законотворчих ініціатив зареєстрував Михайло Довбенко – 2, одна з яких стосується процедури розгляду законопроектів.

D:\Google Диск\Моніторинг парламенту\2016\Інфорграфіка 2 роки\Законотворчі ініціативи народих депутатів України.jpg

Що стосується підготовки проектів законодавчих актів для профільних комітетів Верховної  Ради України, членами яких є прикарпатські мажоритарники, то найбільшу кількість законотворчих ініціатив на розгляд власного Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи подав Анатолій Дирів – 53 законотворчі ініціативи, що становить 56,4% від загальної кількості зареєстрованих депутатом законотворчих ініціатив. З них 35 стосуються процедури розгляду законопроектів.

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Михайло Довбенко на розгляд власного комітету подав 32 законотворчі ініціативи, що становить 43,8% від загальної кількості зареєстрованих депутатом законотворчих ініціатив. З них одна стосується процедури розгляду законопроектів.

Олександр Шевченко, член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, на розгляд свого комітету подав 13 законотворчих ініціатив, що становить 33,3% від загальної кількості зареєстрованих депутатом законотворчих ініціатив. З них 2 стосуються процедури розгляду законопроектів.

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики Юрій Соловей на розгляд свого комітету теж подав 13 законотворчих ініціатив, що становить 21,3% від загальної кількості зареєстрованих депутатом законотворчих ініціатив.З них 4 стосуються процедури розгляду законопроектів.

Юрій Дерев’янко, голова підкомітету з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції органами державної влади та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, на розгляд свого комітету подав 8 законотворчих ініціатив, що становить 7,3% від загальної кількості зареєстрованих депутатом законотворчих ініціатив.

Член Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Юрій Тимошенко на розгляд свого комітету подав 3 законотворчі ініціативи, що становить 5,4% від загальної кількості зареєстрованих депутатом законотворчих ініціатив.

D:\Google Диск\Моніторинг парламенту\2016\Інфорграфіка 2 роки\Частка законотворчих ініціатив поданих, поданих на розгляд власним профільним Комітетам.jpg

  1. Виступи на засіданнях Верховної Ради України

Протягом перших двох років роботи парламенту найчастіше для виступів під час пленарних засідань Верховної Ради України реєструвався Юрій Соловей – 146 разів. Фактично правом на виступ народний депутат скористався 139 разів, оскільки у 7 випадках депутат передав слово іншим колегам по парламенту.

Юрій Дерев’янко для виступів реєструвався 62 рази, правом виступу скористався 59 разів, 3 рази передав слово іншим депутатам. Юрій Тимошенко реєструвався на виступ 50 разів, правом на  виступ під час пленарних засідань скористався 46 разів і 4 рази передав слово іншим колегам. 42 рази на виступ реєструвався Михайло Довбенко, але фактично цим правом депутат скористався 40 разів, оскільки двічі передав слово іншим депутатам. Олександр Шевченко протягом двох років 1 раз виступив під час пленарних засідань парламенту, а Анатолій Дирів 1 раз зареєструвався на виступ, проте цим правом не скористався, передавши слово іншому депутату.

D:\Google Диск\Моніторинг парламенту\2016\Інфорграфіка 2 роки\Виступи.jpg

  1. Відвідування пленарних засідань Верховної Ради України

Згідно з Регламентом Верховної Ради України, перед відкриттям кожного пленарного засідання проводиться реєстрація народних депутатів особисто на підставі пред'явлення посвідчення народного депутата та підтвердження своєї присутності власноручним підписом.

У залі засідань Верховної Ради народний депутат реєструється за допомогою електронної системи в такий спосіб, що унеможливлює здійснення реєстрації замість народного депутата іншою особою.

Зважаючи на те, що норма про реєстрацію за допомогою електронної системи та норма про особисте голосування не завжди дотримується українськими парламентарями, ми для аналізу відвідування засідань Ради брали дані письмової реєстрації.

За даними письмової реєстрації найвищий показник відвідуваності засідань парламенту у Юрія Дерев’янка – 96%, парламентар з 247 засідань пропустив 10, з них два засідання пропущено через відпустку, а 8 з невідомих причин. На однаковому рівні відвідуваність засідань Ради у депутатів Михайла Довбенка та Анатолія Диріва – 94,3%. Михайло Довбенко з невідомих причин пропустив 14 засідань. Анатолій Дирів на 6 засіданнях був відсутній через відрядження, а на 8-ми був відсутній через невідомі причини. Юрій Тимошенко 6 засідань парламенту пропустив через хворобу, 31 – з невідомих причин, а частка відвідуваності становить 85 %. Юрій Соловей відвідав 81,4% засідань Верховної Ради України, пропустивши 46 засідань. Найнижчий показник відвідуваності у Олександра Шевченка, який з 247 засідань був присутній на 179 і через невідомі причини відсутній на 68 засіданнях.

Відвідування народними депутатами засідань Верховної Ради України
(дані письмової реєстрації за 2 роки діяльності ВРУ 8-го скликання)

Депутат

Присутній

Відсутній

% відвідування

1

Олександр Шевченко

179

68

72,5

2

Михайло Довбенко

233

14

94,3

3

Анатолій Дирів

233

14

94,3

4

Юрій Дерев'янко

237

10

96,0

5

Юрій Тимошенко

210

37

85,0

6

Юрій Соловей

201

46

81,4

*Анатолій Дирів 6 засідань пропустив через відрядження

*Юрій Дерев'янко 2 засідання пропустив через відпустку

*Юрій Тимошенко 6 засідань пропустив через хворобу

D:\Google Диск\Моніторинг парламенту\2016\Інфорграфіка 2 роки\Відвідування народними депутатами засідань Верховної Ради України.jpg

  1. Депутатські запити

Народні депутати, що обрані в одномандатних округах Івано-Франківської області, за два роки роботи у Верховній Раді України VIII скликання 161 раз звертались з депутатськими запитами до органів влади. Найбільше запитів прикарпатські парламентарі адресували керівникам міністерств і відомств – 75. Кабінету міністрів України народні депутати адресували 52, Генеральному прокурору – 17, місцевим органам влади 12. Найрідше парламентарі звертались із запитами до Голови Верховної Ради – 5 разів, і жодного запиту не було спрямовано на адресу Президента.

D:\Google Диск\Моніторинг парламенту\2016\Інфорграфіка 2 роки\Адресати запитів народних депутатів України.jpg

Майже половину запитів від загальної кількості, яку подали прикарпатські мажоритарники, належить Юрію Дерев’янку – 74 запити. Юрій Тимошенко подав 24 запити, Михайло Довбенко – 22, Юрій Соловей – 19, Олександр Шевченко – 18. Найменше правом на депутатський запит скористався Анатолій Дирів, подавши 4 депутатські запити.

D:\Google Диск\Моніторинг парламенту\2016\Інфорграфіка 2 роки\Депутутські запити.jpg