Як розпізнати перші ознаки інсульту: Поради калуських медиків


Інсульт розвивається раптово. І часто саме від швидкої реакції людей, що поряд, залежить, буде хворий жити чи ні.

Разом із лікарем-неврологом Калуського центру первинної медико-санітарної допомоги  Тетяною Ждан ми з’ясовували, що таке інсульт, які перші ознаки цієї недуги та як визначити, що в людини — передінсультний стан, пише kalushnews.city.

Що таке інсульт?

Це тяжке і дуже небезпечне судинне ураження центральної нервової системи, коли через порушення мозкового кровообігу гинуть клітини мозку.

Інсульт буває двох видів — геморагічний та ішемічний.

Ішемічний інсульт (інфаркт мозку) трапляєтьсяся частіше — 80 відсотків усіх інсультів. Він виникає при закупорці тромбом артерій, які живлять мозок, чи при тривалому спазмі судин головного мозку. Судина залишається цілою, але потік крові по ній зупиняється.

Геморагічний інсульт (крововилив у мозок) відбувається при розриві судин. Як правило, виникає на фоні гіпертонічного кризу. Через підвищений артеріальний тиск стінки судини не витримують і розриваються. Зазвичай потребує невідкладного хірургічного втручання.

Перші ознаки недуги

Є кілька ранніх ознак, які допомагають зрозуміти, що наближається інсульт:

- сильний головний біль;

- запаморочення;

- нудота;

- дезорієнтація, втрата координації, рівноваги;

- знижується гостроту зору, можливо одного ока, подвоєння в очах;

- підвищується м’язовий тонус потиличних м’язів.

Серед ознак — й оніміння пальців, рук або ніг, обличчя. Ушкодження частини тіла залежить від того, яка вражена частина мозку. Якщо інфаркт мозку чи крововилив трапився у лівій півкулі, ознаки з’являються у правій половині тіла та навпаки.

Пізніші ознаки — повний параліч рук чи ніг, втрата свідомості, судоми.

Проводимо тест “УЗП”

Якщо є підозри, що в людини — передінсультний стан, потрібно провести нескладний тест — “УЗП”. Кожна буква означає певну дію.

“У” — усміхнутися. Слід попросити людину широко усміхнутися. На початковій стадії інсульту посмішка буде кривою або перекошеною. А все тому, що хворий не може контролювати половину тіла. Запропонуйте висунути язик — він буде зігнутий.

 Фото із сайту www.likar.info

“З” — заговорити. Поговоріть з хворим. Скоріш за все, мова буде невиразною. Ось чому людей, в яких трапився інсульт на вулиці, перехожі часто сприймають за алкоголіків. Потрібно попросити, щоб людина вимовила довгу виразну фразу. Наприклад, “Я живу на вулиці Богдана Хмельницького, вийшов у магазин за хлібом, просто спіткнувся за камінь і впав”. Так ви перевірите, як людина орієнтується в навколишньому середовищі.

“П” — підняти. Нехай людина підніме над головою одночасно дві руки вгору. У передінсультному стані рука із хворої сторони тіла буде нижче піднята, ніж інша.

Що робити?

Якщо у хворого — хоча б два симптоми із тесту, негайно викликайте швидку медичну допомогу. Людину необхідно відвезти до лікарні впродовж трьох годин з часу появи перших симптомів. Тільки так є шанс на одужання.

Інсульт потребує лікування сучасними медичними препаратами. А їх може призначити тільки невролог. Самолікування тільки погіршить стан хворого, або й призведе до смерті.

 pixabay.com

Після стабілізації стану здоров’я хворого лікар порадить слідкувати за харчуванням, зокрема не вживати продукти з високим вмістом холестерину і жирів,більше бувати на вулиці. Фізичні навантаження мають бути адекватними. А ще — обов’язково щодень контролювати свій артеріальний тиск та рівень глюкози в крові.

Що провокує інсульт?

- постійні стрибки артеріального тиску;

- атеросклероз судин (сполучна тканина артерій розростається через відкладення на їхніх внутрішніх стінках жирів);

- неправильне харчування;

- малоактивний спосіб життя;

- тривалий прийом деяких ліків;

- зайва вага тощо.

Ризик інсульту зростає у чоловіків після 40 років. У жінок найбільш ризикований вік — 55-60 років, коли знижується кількість жіночих гормонів — естрогенів. Незважаючи на те, що інсульт у чоловіків більш “молодший”, у жінок судинна катастрофа буває частіше. Смертність серед жінок вища. Чоловікам після хвороби легше повернутися до нормального життя, ніж жінкам.